Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Leuke extraatjes met de Octagon

    In Nederland is het ontvangermerk Octagon nog niet erg bekend. Dat is jammer, want Octagon heeft veel te bieden voor een bescheiden prijs.
    Jarco Kriek
    4 december 2018
    8
    comments 1
    Leuke extraatjes met de Octagon

    De apparaten van Octagon zijn in Nederland nog nauwelijks te koop. In Duitsland wordt het merk echter goed verkocht, en daardoor kan de Nederlandse klant de ontvangers toch bemachtigen via webwinkels als Amazon. Octagon heeft zijn roots in Turkije. De tv-decoders worden echter niet door het bedrijf zelf gemaakt, maar ingekocht bij diverse Chinese fabrikanten. Octagon maakt wel zelf de drivers en de basis van de firmware.

     

    Firmware

    In de praktijk zullen de meeste gebruikers echter vrijwel altijd kiezen voor de firmware die door hobbyisten wordt ontwikkeld. Het meest gebruikt is de op de Duitse markt gerichte firmware van OpenATV. Het meer op Nederland gerichte OpenPli is niet beschikbaar voor de Octagon. Dit betekent bijvoorbeeld dat de gebruiker zelf de benodigde plug-in moet installeren voor de zenderlijsten van Canal Digitaal en TV Vlaanderen. Dat is overigens een fluitje van een cent, omdat via een online bibliotheek dergelijke plug-ins met enkele drukken op de afstandsbediening geïnstalleerd kunnen worden.

     

    Satelliet

    Op papier is de Octagon SF8008 een hybride alleskunner. Het apparaat beschikt over twee tuners. Deze zijn vast ingebouwd en kunnen niet verwisseld worden. Het gaat om een satelliettuner en een gecombineerde DVB-C/DVB-T/T2 tuner. Laten we met de satelliettuner beginnen. Wat we als eerste opmerken, is dat deze wat betreft de ontvangst een hoge gevoeligheid heeft. Dat betekent dat ook zenders met een zwak ontvangstsignaal toch probleemloos en blokvrij in beeld verschijnen. De satelliettuner laat wel wat steekjes vallen bij zenders die worden uitgezonden met een lage bandbreedte. Tot en met een symbolrate van ongeveer 800 baud worden kanalen door de tuner herkend en goed in beeld gebracht. Onder deze waarde is ontvangst niet altijd mogelijk. In praktijk is dit voor de gewone gebruiker geen enkel probleem, omdat alleen aanvoersignalen van radiozenders een symbolrate van minder dan 800 baud hebben. Maar de satelliettuner van de Octagon SF8008 biedt meer mogelijkheden. Deze is namelijk geschikt voor de uitzendnormen DVB-S, DVB-S2 en DVB-S2X. Een mooie bijkomstigheid is dat ook Multistream ondersteund wordt.

     

    Blindscan

    Maar wellicht het meest opvallend is dat de Octagon SF8008 als eerste Linux Enigma2 ontvanger de blindscan zoekfunctie werkend ondersteunt. In de meeste Linuxontvangers werkt deze zoekfunctie niet. Reden is dat de drivers voor de aanwezige tuner niet voor blindscan geschikt zijn gemaakt. Dit is wel mogelijk, maar de ontwikkeling van deze drivers kost geld. Omdat deze investering volgens fabrikanten niet kan worden terugverdiend met de verkoop van meer ontvangers, zijn de drivers dus nog niet ontwikkeld. Omdat Octagon in dit model gebruik maakt van een ander merk tuner dat nog een plek op de internationale markt moet veroveren, zijn de drivers wel voor blindscan geschikt gemaakt. Dit maakt deze Octagon tv-decoder op dit moment dus heel onderscheidend. Verder ondersteunt de satelliettuner andere technische standaarden, zoals alle DiSEqC-protocollen.

     

    Digitenne

    Voor de Nederlandse gebruikers is ondersteuning van de nieuwe uitzendnorm van digitale ethertelevisie in Nederland belangrijk. Het gaat hierbij om de uitzendnorm DVB-T2 in combinatie met de compressiestandaard HEVC (H.265). Dit betekent overigens niet dat met deze ontvanger naar het gecodeerde zenderaanbod van het vernieuwde Digitenne in DVB-T2 gekeken kan worden. KPN levert namelijk geen smartcard voor Digitenne meer. Wel kan met de Octagon SF8008 probleemloos naar de ongecodeerd uitgezonden kanalen van NPO en de regionale omroepen gekeken worden. En natuurlijk kan met een smartcard nog een tijdje worden gekeken in de gebieden waar Digitenne nog in DVB-T uitzendt.

     

    Kabel

    De Octagon kan ook voor ontvangst van digitale kabelsignalen gebruikt worden.  In onze test konden we de decoder probleemloos gebruiken voor het bekijken van het ongecodeerde zenderaanbod van Ziggo. Bij gebruik van de Irdeto-smartcard van dit kabelbedrijf kon ook naar het gecodeerde aanbod gekeken worden.

     

    Online

    Ook online content kan met de Octagon SF8008 worden bekeken. Dit kan op twee manieren. Als eerste biedt OpenATV verschillende mogelijkheden voor het installeren van plug-ins. Ook ondersteunt de ontvanger HbbTV. Een andere mogelijkheid is het gebruik van de aanwezige mediaspeler Kodi. Ook deze kan met plug-ins door de gebruiker zelf opgetuigd worden. Wie een beetje met deze mediaspeler bekend is, weet ook de weg om illegale content te vinden. Hierdoor komen bijvoorbeeld nieuwe films en series binnen handbereik. Kijken hiervan is overigens illegaal en niet altijd veilig omdat er malware in het netwerk kan belanden. Kodi zorgt er ook voor dat video, foto en muziek binnen het huisnetwerk kunnen worden gestreamd.

     

    Uiterlijk

    De Octagon SF8008 heeft uitgebreide mogelijkheden die zijn verpakt in een apparaat met een kleine omvang, namelijk 23 bij 12,5 bij 4cm. De voorzijde is aan de kale kant met alleen een toets om de ontvanger aan en uit te zetten en een viercijferig numeriek display. Aan de achterzijde zitten twee opvallende wifi-antennes. Dit verraadt direct dat het apparaat beschikt over ingebouwd wifi voor een draadloze verbinding met het huisnetwerk. Natuurlijk kan hiervoor – en dat heeft onze voorkeur – ook een internetkabel worden gebruikt. Natuurlijk vinden we aan de achterzijde de aansluitingen voor de coaxkabel van de schotelantenne en voor kabel- en DVB-T/T2-signalen. De SF8008 kan het beste via HDMI op een televisie aangesloten worden. Voor oudere tv’s is er de mogelijkheid om aan te sluiten via scart. Hiervoor moet dan wel een kabel van mini-jack naar scart aangeschaft worden. Via dezelfde mini-jack uitgang kan ook een analoog audiosignaal verkregen worden. Beter is echter digitaal geluid via de optische S/PDIF-uitgang. Aan de achterzijde vinden we ook nog een gleuf waarin een SD-geheugenkaart geplaatst kan worden en twee USB 2.0-aansluitingen. Het apparaat werkt op 12 volt met een externe voeding. De ontvanger kan dus ook mobiel in caravan of camper gebruikt worden. Groot voordeel hierbij is dat het apparaat weinig stroom verbruikt. In volledig bedrijf blijft het stroomverbruik onder de 10 watt. Aan de achterzijde is tevens een fysieke aan/uit-schakelaar aanwezig.

     

    Kaartlezer

    Onder een klep aan de voorzijde vinden we ook een interne kaartlezer. Via emulatie kan deze voor de smartcards van Canal Digitaal en TV Vlaanderen geschikt gemaakt worden. De werking is goed. Jammer genoeg beschikt de Octagon SF8008 niet over een Common Interface-slot. Dit maakt dit apparaat ongeschikt voor de Nederlandse satelliettelevisie-aanbieder Joyne. Ook bestaat er geen mogelijkheid om een harde schijf intern in het apparaat te plaatsen. Wel kunnen programma’s gepauzeerd of opgenomen worden als een opslagapparaat aan een USB-poort wordt aangesloten.

     

    Ultra HD

    De Octagon SF8008 is een decoder die geschikt is voor 4K Ultra HD, zowel wat betreft satelliet, kabel, Digitenne, online en mediaspeler. Zeker in combinatie met blindscan voor satellietontvangst levert dit soms leuke extraatjes op. Zo konden we met deze ontvanger door gebruik van blindscan een UHD-feed van de MTV Awards ontdekken en als een van de weinigen in Nederland dit muziekspektakel in UHD bekijken. De beeldkwaliteit van de SF 8008 is zeer goed.

     

    Onder de motorkap

    De Octagon SF8008 is op meerdere punten vernieuwend. Zo wordt een de Hisilicon Hi3798MV200 processor van Huawei gebruikt. In vrijwel alle andere Linux Enigma2 ontvangers wordt een chipset van Broadcom gebruikt. De processor heeft vier kernen die allen een snelheid van 1.6GHz hebben. De CPU snelheid komt hierdoor op 15000DMIPS uit. Het RAM-geheugen is met 1GB iets aan de lage kant. Er is een NAND-flash geheugen van 8GB aanwezig. Dit alles zorgt ervoor dat de SF8008 met gemiddeld anderhalve seconde zaptijd en een opstarttijd van minder dan dertig seconden een redelijk snel apparaat genoemd kan worden.

     

    Ondersteuning

    Een minpunt van Octagon is dat de fabrikant zijn modellen tot op heden slechts tijdelijk technisch ondersteunt. Zodra er een opvolgend model op de markt verschijnt, wordt de ondersteuning van oudere modellen al snel vergeten. Dat wordt gedeeltelijk ondervangen doordat hobbyisten firmware voor dit model maken. Maar vernieuwingen aan drivers en bugs worden dan niet meer verholpen. De eerlijkheid dient ons te zeggen dat ook in de SF8008 op dit moment nog wel enkele bugs zitten. En als we onder de motorkap kijken, worden we ook niet echt vrolijk van de kwaliteit van de componenten die gebruikt zijn. Maar dit is dan ook terug te zien in de gunstige prijsstelling van het apparaat.

     

    Conclusie

    De Octagon SF8008 is vernieuwend. Het biedt uitgebreide hybride mogelijkheden tegen een zeer gunstige prijs. Keerzijde hiervan is dat de fabrikant heeft ingeboet op bijvoorbeeld de kwaliteit van componenten. Maar met een werkende blindscan in combinatie met 4K Ultra HD en ondersteuning van de nieuwe uitzendnorm van digitale ethertelevisie in Nederland kan dit apparaat voor veel Nederlandse kijkers weleens een uitkomst zijn bij hybride mediagebruik.

    OctagonSF8008LinuxOpenATVblindscanEnigma2

    Reacties

  1. TV-TIP The Proposal

    The Proposal
    RTL 8 om 20:25 uur
    De Canadese Margaret (Sandra Bullock) heeft een goede baan in de VS. Haar verblijfsvergunning is bijna verlopen, waardoor ze het risico loopt dat ze het land moet verlaten. Daar is maar één oplossing voor: trouwen. Dus dwingt ze haar assistent Andrew (Ryan Reynolds), die ze al jarenlang het leven zuur maakt, tot een huwelijk.

    TV-TIP The Rise and Fall of Victoria's Secret

    The Rise and Fall of Victoria's Secret
    RTL Z om 20:30 uur
    Een paar jaar geleden was het lingeriemerk Victoria’s Secret het helemaal. Met de mooiste modellen, flitsende fashion shows en een exclusief imago veroverden Victoria’s bustehouders en stringetjes de wereld. Achter de schermen van het bedrijf ging echter een door en door verrotte wereld schuil. CEO Les Wexner werkte samen met de beruchte viespeuk Jeffrey Epstein, en de cultuur binnen het bedrijf bleek keihard én vrouwonvriendelijk. Door alle negatieve publiciteit vielen de ‘angels’ keihard van hun wolkjes af, en ging de lingeriegigant een paar jaar geleden zelfs ten onder.

    Interview