Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Apple overtreft zichzelf (opnieuw)

  Ondanks de stijgende prijzen heeft de iPhone nog niets van zijn aantrekkingskracht ingeleverd. Totaal TV testte de iPhone 11 Pro Max.
  Jarco Kriek
  22 oktober 2019
  comments 1
  Apple overtreft zichzelf (opnieuw)

  Voor de elfde generatie van de smartphone van Apple stonden honderden Nederlanders in de rij bij de fysieke winkels van Apple. De virtuele wachtrij voor de online Apple Store was nog veel langer. Maar laten we eerlijk zijn: de iPhone is niet voor iedereen binnen handbereik. Voor de door ons geteste iPhone 11 Pro Max met een opslagcapaciteit van 256GB moet 1429 euro betaald worden. Tel daar de echt wel noodzakelijke beschermhoes bij op en op de kassabon komt al snel een bedrag dat richting de 1500 euro gaat. Het kopen van de iPhone 11 bij een abonnement wordt gezien als lening en door de mobiele telefoonaanbieder bij het BKR aangemeld. Daarnaast maakt deze manier van aanschaffen het telefoonabonnement maandelijks fors duurder. Met dit in het achterhoofd is de eerste vraag die wij onszelf stelden: is de iPhone 11 Pro Max het hoge aanschafbedrag wel waard?

   

  iPhone 11 kopen?

  Het antwoord luidt: niet altijd. De iPhone 11 kan een vooruitgang betekenen voor wie een oudere iPhone bezit en deze wil vervangen. Zeker als er een iPhone 6 of ouder model wordt vervangen, betekent dit een echte vooruitgang voor de eigenaar. Als vervanging voor iPhone 7 of iPhone 8 is die stap al minder en moet worden overwogen om nog een jaartje te wachten op de volgende iPhone, die eind 2020 wordt verwacht. Wie een iPhone X of iPhone XS bezit, moet echt wel een groot Apple-fanaat zijn om de iPhone 11 te kopen. En de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er goedkopere smartphones verkrijgbaar zijn met minimaal gelijke mogelijkheden als iPhone 11. Deze werken dan niet met Apples besturingssysteem iOS, maar meestal met Android.

   

  Beeldscherm

  De iPhone 11 Pro Max heeft een beeldscherm van 6,5 inch. Dat hij in de meeste gevallen toch in de broekzak past, komt doordat de nieuwe iPhone relatief slank is. De telefoon heeft een oppervlak dat vrijwel gelijk is aan dat van eerdere grote iPhone-modellen, die een kleiner beeldscherm hebben. Apple gebruikt bij deze telefoon een Super Retina XDR beeldscherm, wat eigenlijk gewoon een OLED display is. Dit scherm ondersteunt onder meer technieken als Haptic Touch en True Tone. Verder moet P3 kleurweergave een verrijking van het beeld bieden.

   

  Beeldkwaliteit

  Voor gebruikers die beeldkwaliteit belangrijk vinden is de iPhone 11 Pro Max mede vanwege de pixeldichtheid en helderheid de beste keuze. De 100 euro die voor de Pro Max versie extra moet worden betaald ten opzichte van de Pro is dan goed besteed. De beeldkwaliteit van de iPhone 11 Pro Max is echt verbluffend goed. Dit komt mede door ondersteuning van de nieuwste HDR norm en de contrastwaarde van 2.000.000:1. Ook op het onderdeel helderheid heeft Apple het gebruikte beeldscherm flink verbeterd. Zeker voor het bekijken van online tv- en videocontent komt de beeldverbetering bij de nieuwe iPhone 11 Pro tot zijn recht. Het genieten van een film of serie via Netflix of Videoland, of het live tv-kijken met apps als Ziggo GO en KPN Interactieve TV App wordt hierdoor veel prettiger. Zeker bij de iPhone 11 Pro Max met zijn iets grotere beeldscherm is het ook mogelijk om comfortabel met meer met één persoon naar het smartphonescherm te kijken.

   

  Inwendige blik

  Ook onder de motorkap van deze iPhone zien we enkele vernieuwingen. De telefoon heeft als technisch hart de A13 Bionic processor. Hierdoor is de iPhone 11 Pro Max twintig procent sneller dan zijn voorgangers, die de A12 chipset gebruiken. De U1-chip zorgt ervoor dat de locatiebepaling nog nauwkeurig is geworden; handig als je de telefoon uit het oog bent verloren en niet meer weet waar je hem voor het laatst hebt gebruikt. Ook de geluidskwaliteit heeft van Apple een opwaardering gekregen. Zo wordt onder meer Dolby Atmos ondersteund. Wat echter wordt gemist is ondersteuning van 5G: iets wat van een telefoon met een dergelijk prijskaartje wel mag worden verwacht. Ook het opladen in twee richtingen – waarover voorafgaand aan de presentatie van de nieuwe iPhone werd gespeculeerd – is niet aanwezig. Snel je nieuwe Airpods opladen via de achterzijde van de telefoon is er dus niet bij.

   

  Camera

  De camera is de belangrijkste vernieuwing die we bij de iPhone 11 Pro Max tegenkomen. Critici noemden de drie cameralenzen aan de achterzijde de telefoon gekscherend een kookplaat, maar deze kookplaat zorgt er wel voor dat iPhone 11 Pro Max uitmuntende foto’s maakt. Een grote fotocamera hoeft voor het maken van foto’s voor normaal en semiprofessioneel gebruik niet meer mee op vakantie. Dit komt mede door de ultragroothoeklens die op de Pro-modellen aanwezig is. Ook met minder licht maakt deze telefoon kwalitatief mooie foto’s. Met de nieuwe nachtmodus is het zelfs mogelijk om in het donker foto’s met een redelijke kwaliteit te maken. Voor beeldbellen en het maken van selfies is de kwaliteit en resolutie van de frontcamera verbeterd. Natuurlijk kan met de iPhone 11 Pro Max ook gefilmd worden. Dit kan in HD of Ultra HD. Met beide beeldformaten gebeurt dit met maximaal 60 frames per seconde.

   

  Opslag

  Het blijft een minpunt van de iPhone dat er op een later moment geen extra opslagcapaciteit kan worden toegevoegd. Wie tegen de limiet van de opslag aanloopt moet dus bestanden of apps verwijderen om opslagruimte vrij te maken. Zeker als de telefoon voor het maken van 4K-films of veel foto’s gebruikt wordt, is het aan te raden om te kiezen voor een model met een grotere opslagcapaciteit. Dit maakt de aanschaf natuurlijk wel fors duurder.

   

  Batterijduur

  Een ander belangrijk voordeel is de batterij die Apple in de nieuwe telefoon heeft geplaatst. Deze zorgt ervoor dat de batterijduur met maximaal vijf uur is verlengd. Natuurlijk is de gebruiksduur altijd afhankelijk van de intensiviteit waarmee de telefoon wordt gebruikt, maar de batterij van deze nieuwe telefoon gaat duidelijk langer mee dan die van alle voorgangers. Apple levert bij de iPhone 11 Pro Max een snellere lader van 18 watt en de benodigde USB-kabel. Hierdoor kan een lege batterij binnen anderhalf uur volledig opgeladen worden.

   

  Conclusie

  De iPhone 11 Pro Max is duur; eigenlijk té duur. Maar wie bereid is voor kwaliteit iets meer te betalen, kan de aanschaf van deze telefoon serieus overwegen. Wie een iPhone bezit die niet ouder is dan drie jaar kan het beste nog even wachten met de aanschaf van een nieuw model. Wat tegenvalt is dat 5G niet wordt ondersteund, het opladen van Airpods met de telefoon nog niet mogelijk is en dat er geen extra opslagcapaciteit kan worden bijgeplaatst. De betere fotocamera en langere batterijduur zijn de belangrijkste verbeteringen.

  AppleiPhoneiPhone 11iPhone 11 ProiPhone 11 Pro Max

  Reacties