Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Betaalbaar kijken zonder concessies

  Nederland is een tv-aanbieder rijker. Youfone heeft de stap van mobiele telecom naar de vaste markt gemaakt. Totaal TV testte Youfone TV.
  Jarco Kriek
  27 february 2018
  8
  comments 3
  Betaalbaar kijken zonder concessies

  Voor het leveren van internet en vaste telefonie maakt Youfone gebruik van het netwerk van KPN. Maar het tv-product Youfone TV is volledig zelfstandig en in eigen beheer. Youfone ging voor Youfone TV een samenwerking aan met de Chinese fabrikant Huawei. Huawei deed met Over The Top (OTT) tv-diensten al ervaring op in onder meer Duitsland. Samen met Deutsche Telekom werd daar Entertain TV in de markt gezet. Youfone TV is technisch gezien de Nederlandse variant van Entertain TV.

   

  Eigen zenderaanbod

  Op het eerste gezicht lijkt Youfone TV gelijk aan andere nieuwe aanbieders van tv-diensten, zoals NLEX. Maar als we beter kijken, zien we dat het concept heel anders is. Waar NLEX en andere serviceproviders die diensten via de netwerken van KPN aanbieden en gebruikmaken van het zenderaanbod dat KPN via KPN Wholesale aanbiedt, is dat bij Youfone anders. Internet en vaste telefonie worden inderdaad bij KPN ingekocht en via KPN-netwerken de huiskamer ingebracht. Voor Youfone TV wordt echter een andere constructie gebruikt. Youfone TV is namelijk volledig OTT en in eigen beheer. Het kan het best met KNIPPR en Play van KPN vergeleken worden. Alleen is het zenderaanbod veel groter. Voor doorgifte van zenders sluit Youfone zelf overeenkomsten met zenders. Het aanvoersignaal van zenders wordt ingekocht bij verschillende marktpartijen, waaronder KPN en Kabeltex.

   

  OTT

  Youfone TV is echt OTT. Dat wil zeggen dat geen internetverbinding van Youfone nodig is om naar Youfone TV te kijken. Youfone TV is dan ook voor iedereen als los tv-abonnement verkrijgbaar. Ongeacht de internetaanbieder van de abonnee kan binnen Nederland naar het zenderaanbod van Youfone TV gekeken worden. Met de huidige veranderingen in de manier waarop Nederland televisie kijkt, is Youfone TV dus voor steeds meer kijkers een aantrekkelijke optie.

   

  Set-top box

  Om naar Youfone TV te kunnen kijken, is op dit moment nog een set-top box nodig. Youfone wil op korte termijn de mogelijkheden om naar het zenderaanbod te kijken uitbreiden. Zo is men op dit moment druk bezig met het ontwikkelen van een app voor Smart TV internettelevisies van LG en Samsung. Positief is dat hierbij ook de oudere modellen niet vergeten worden. Youfone levert bij het afsluiten van een abonnement de benodigde set-top box mee. Dit is een klein vierkant apparaat van Huawei, dat feitelijk een Android mediaspeler is. Hier zit dan wel de eigen Youfone TV software op. De set-top box wordt compleet met HDMI- en netwerkkabel geleverd. Verder is de kleine maar zeer prettig werkende afstandsbediening met de benodigde batterijen in de verpakking aanwezig.

   

  Eerste installatie

  De installatie van de set-top box is kinderspel. Het apparaat start automatisch op in het beginscherm. De eerste keer moeten de door Youfone geleverde gebruikersnaam en wachtwoord worden ingevoerd. Als dit is gebeurd, belanden we automatisch in de omgeving van Youfone TV. Het valt direct op dat de gebruikersinterface (GUI) van Youfone TV eenvoudig oogt. Het is geen kleurrijk geheel, maar de kleur zwart heeft de overhand. Youfone zegt met een verbetering van de GUI bezig te zijn. Deze wordt waarschijnlijk bij de eerste grote software-update doorgevoerd. In deze update worden ook andere door gebruikers geconstateerde bugs merendeels verholpen. Die bugs zijn er zeker, maar dat is niet vreemd voor een set-top box van een aanbieder die net met tv-diensten is begonnen. Voor een beginnende aanbieder doet Youfone het op dit gebied eigenlijk nog boven verwachting goed.

   

  Werking

  Wat wel opvalt, is dat de set-top box bij bepaalde handelingen wat tijd nodig heeft om het scherm op te bouwen. Dat wordt dan in beeld weergegeven door een draaiend wieltje midden in het scherm. Dit gebeurt onder meer bij de tv-gids. Op het scherm wordt de programmainformatie per vijf zenders in beeld gebracht. Als we overschakelen naar de volgende pagina met vijf nieuwe zenders, duurt het vaak wat langer voor de informatie zichtbaar wordt. Dit kan zeker niet aan de internetverbinding liggen, want in onze test speelde dit probleem bij zowel een 400/40Mbps internetverbinding van Ziggo als een 100/100Mbps verbinding via glasvezel van KPN. Het is een stroperigheid die we - soms wel en dan weer niet - in meerdere onderdelen van de set-top box tegenkomen. Over het algemeen voldoet de set-top box wel goed. Maar om de gebruikservaring van klanten te optimaliseren moet Youfone de software op dit punt wel verbeteren. Ondertitels voor doven en slechthorenden worden door Youfone niet doorgegeven, noch als tekst, noch in gesproken vorm. Wellicht kan ook dit in een volgende update worden meegenomen.

   

  Interactieve tv

  Youfone TV levert bij het abonnement naast lineaire kanalen ook interactieve diensten. Het maakt de OTT-dienst completer. Van de meeste zenders die Youfone aanbiedt, kunnen via de tv-gids eerder uitgezonden programma's tot zeven dagen na uitzending teruggekeken worden. Ook kunnen we lopende programma's pauzeren. Veder is een nog beperkt video on demand-aanbod beschikbaar. Ook kunnen programma's in de cloud op het netwerk van Youfone opgenomen en daarna teruggekeken worden. Is een programma al begonnen, dan kan via de afstandsbediening het programma vanaf het begin opnieuw opgestart worden. De afstandsbediening is overigens simpel met slechts enkele toetsen. Het resultaat is zeer gebruikersvriendelijk: Youfone TV levert één van de betere afstandsbedieningen die we bij tv-aanbieders gezien hebben.

   

  Tv à la carte

  Youfone TV biedt een uitgebreid basispakket voor een zeer aantrekkelijke prijs. Voor €14,95 per maand worden maar liefst veertig zenders aangeboden. Hiervan zijn er 26 in HD-kwaliteit. Het voetbalkanaal FOX Sports 1 HD zit ook in het basispakket. Voor minder dan vijftien euro per maand kan men dus naar de belangrijkste zenders van Nederland en live naar alle belangrijkste wedstrijden uit de Eredivisie kijken. Hiermee is Youfone zonder twijfel de goedkoopste tv-aanbieder in Nederland. Verder heeft Youfone TV een beperkt tv à la carte-concept. Er is keuze uit de aanvullende tv-pakketten Mix 5, Mix 10 en Totaal. Bij Mix 5 en Mix 10 kan de abonnee zelf bepalen welke vijf of tien zenders hij naast het basispakket wil bekijken. Bij het Totaal-abonnement worden alle zenders aangeboden. Dit natuurlijk buiten de premium betaalzenders FOX Sports Eredivisie, FOX Sports International en Ziggo Sport, waarvoor aparte abonnementen afgesloten moeten worden. De meeste zenders zijn tevens buiten het eigen huis via een app te bekijken op smartphone en tablet.

   

  Beeldkwaliteit

  Natuurlijk is de beeldkwaliteit bij een tv-dienst het belangrijkst. Bij Youfone TV is die goed, maar zeker niet uitmuntend. Zeker Ziggo levert zowel HD- als SD-kanalen in een betere beeldkwaliteit dan Youfone. De beeldkwaliteit van HD is bij KPN met het blote oog net iets beter, maar bij SD-kanalen vrijwel vergelijkbaar. Kijkt men via glasvezel bij KPN, dan zijn de tien belangrijkste zenders in HD-kwaliteit via de glasvezelstreams veel beter dan bij Youfone. De beeldkwaliteit bij HD is gelijk aan Canal Digitaal, maar bij de meeste SD-zenders wint Youfone weer. Youfone TV kan dus wat betreft beeldkwaliteit gezien worden als middenmoter, die zeker voldoet voor veel kijkers, ook als men via een groter televisiescherm kijkt. Op een 65 inch televisie is nog goed naar Youfone TV te kijken; op een 75 inch scherm wordt het iets problematischer.

   

  Conclusie

  Youfone TV heeft ons verbaasd, en wel in positieve zin. Natuurlijk zijn er aanbieders met een betere beeldkwaliteit, maar die hangen aan hun product dan ook een hogere prijs en bieden vaak minder keuzevrijheid. Hoewel er aan de software nog wat kan worden verbeterd, functioneert de simpele Android set-top box naar behoren. Met de huidige prijsstelling en de voordelen van volledig OTT is Youfone goed op weg om de Nederlandse tv-markt wakker te schudden.

  YoufoneOTTAndroidYoufone TV

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de 4K Ultra HD van A Clockwork Orange

   Al stampend, stelend, zingend, tapdansend en verkrachtend vermaakt Alex, een vandaal met een bolhoed, zich uitstekend, al is het op tragische wijze ten koste van anderen. Dit voor vier Oscars genomineerde, krachtig staaltje filmkunst verleidt, choqueert en is nog steeds aangrijpend.

  TV-TIP The Daily Show

  The Daily Show
  Comedy Central Extra om 06:00 uur
  Wie nog wekelijks verlangt naar Zondag met Lubach kan prima dagelijks terecht bij Arjen Lubach's inspiratiebron The Daily Show.

  TV-TIP The Girl on the Train

  The Girl on the Train
  om 02:08 uur
  De gescheiden Rachel neemt dagelijks de trein en begluurt het perfecte stel, maar op een dag is de vrouw van het koppel weg.

  Interview

  • *

   Leonie ter Braak

   Cupido Ofzo

   Samen met Wendy van Dijk helpt Leonie ter Braak in Cupido ofzo mensen met een beperking de liefde van hun leven te vinden.
   Reacties0 reactie(s)