1. Tests

  Betaalbare veiligheid

  SAB presenteert een lijn IP-camera's die naadloos aansluit op de decoders van het merk voor een betaalbaar beveiligingssysteem.
  Jarco Kriek
  14 february 2017
  comments 0
  Betaalbare veiligheid

  SAB is bij de satellietkijker bekend van de decoders, maar biedt ook een brede lijn IP-beveiligingscamera's. Er zijn zowel modellen voor gebruik binnen als voor buitenshuis. In deze test maken we gebruik van de SAB IP1400 buitencamera en de IP1500 binnencamera. Beide kunnen beelden in HD-kwaliteit weergeven en opnemen. Ook kunnen beide camera's op afstand draadloos bestuurd worden. We kunnen de camera horizontaal en verticaal laten draaien (pan en tilt) en op objecten laten inzoomen. De camera kunnen we (onder andere) bedienen via een app voor tablet en smartphone.

   

  Bekabeld of wifi?

  De beveiligingscamera's van SAB kunnen zowel bedraad als draadloos via wifi op het thuisnetwerk worden aangesloten. Wifi is voor de meeste gebruikers de makkelijkste optie, maar brengt ook belangrijke nadelen met zich mee. Zo is het gebruik van signaalverstoorders bij het dievengilde steeds populairder aan het worden. Hierdoor kan het wifi-signaal met de router verbroken worden. Gevolg is dat de beveiligingscamera geen beeld meer doorgeeft. Beelden van een mogelijke inbraak zijn dus niet zichtbaar en kunnen ook niet opgenomen worden. Het is daarom aan te raden om een IP-beveiligingscamera bedraad op de router aan te sluiten als dit mogelijk is. Op deze manier is het veel moeilijker om de verbinding tussen camera en router te verstoren. Een ander belangrijk pluspunt van de SAB IP-camera's is dat ze via een adapter van stroom worden voorzien. Veel modellen in deze prijscategorie werken namelijk op batterijen. Om de levensduur van de batterijen te verlengen, nemen zulke camera's vaak alleen beelden op als de bewegingssensor een beweging constateert.

   

  Plug and Play

  Het zelf installeren van een IP-beveiligingscamera is voor de meeste consumenten een onbekende klus, en daarom wordt het misschien moeilijk en eng gevonden. Deze koudwatervrees in begrijpelijk, maar in praktijk vaak onterecht. Aansluiten op het thuisnetwerk is kinderspel: stroom en netwerkkabel in de camera, en het apparaat is in principe 'in de lucht'. Beelden worden standaard via een server naar pc, laptop, tablet, smartphone of SAB-ontvanger gestuurd. Dat levert enkele seconden vertraging op, waardoor het feitelijk geen real-time beelden zijn. Wie iets dieper in de materie wil duiken en zijn routerinstellingen durft aan te passen, kan met portforwarding de IP-camera op een zelf te kiezen poort aansluiten. Op deze manier wordt direct via het eigen modem contact met de camera gemaakt. Dat biedt twee voordelen: een betere privacygarantie en beelden met een minimale vertraging.

   

  Inloggen

  Bij de eerste installatie van een IP-camera is het belangrijk om goed op te letten. Klik dus niet te snel langs alle vragen en kies een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord voor de camera. Zo wordt voorkomen dat anderen eenvoudig toegang tot de camera krijgen en de beelden uit uw huiskamer wereldwijd voor iedereen - dus ook inbrekers - te zien zijn. Op deze manier wordt de camera dus niet een beveiligingsmaatregel, maar juist het tegenovergestelde. Verander de standaard inloggegevens dus altijd in een eigen, persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord. Gelukkig biedt SAB een duidelijk menu waarin dat mogelijk is. Belangrijk is ook om de wifi-verbinding van de camera uit te zetten als deze bedraad op de router wordt aangesloten.

   

  IP1400

  De SAB IP1400 is een bolvormige - zogeheten 'dome' - buitencamera. In de meeste gevallen wordt deze camera aan de buitenmuur bevestigd en zal er dus geboord moeten worden voor het aansluiten van de kabels (voedingsspanning en eventueel - maar dus wel aan te raden - netwerkkabel). De IP1400 biedt ook de mogelijkheid om beelden op een SD-geheugenkaart op te slaan. De camera heeft een 1,3 megapixel sensor die beelden in HD-kwaliteit met H.264 videocompressie weergeeft. Ook is er een nachtzichtfunctie met een bereik tot twintig meter. Die functie werkt in praktijk heel goed. 's Nachts zijn personen in een gebied van tien meter rond de camera goed in beeld krijgen en dichterbij was zelfs het gezicht goed zichtbaar. De beelden die de camera overdag maakt, zijn voor een apparaat in deze prijsklasse zeer goed. De camera heeft een brede kijkhoek en beschikt over een bewegingsmelder. Als deze geactiveerd wordt, kan er automatisch een e-mail worden verstuurd. De camera kan horizontaal en verticaal draaien en heeft een drievoudig zoombereik.

   

  IP1500

  De SAB IP1500 is het broertje van de IP1400 voor gebruik binnenshuis. Hij kan op een oppervlak worden geplaatst, of met een beugel aan de muur worden gemonteerd. De camera beschikt over een 1,3 megapixel HD-sensor en heeft aan de achterzijde een goed toegankelijke sleuf voor een SD-kaart. Daarnaast is een tweeweg geluidssysteem aanwezig. Daarmee kan de gebruiker op afstand zijn stem in bijvoorbeeld huis- of slaapkamer laten horen, maar ook luisteren naar geluiden uit de ruimte waar de camera hangt. Dat maakt deze camera niet alleen geschikt voor inbraakpreventie, maar ook als babymonitor voor de kinderkamer of hulpmiddel voor ouderen met een beperking. Naast een bewegingsmelder beschikt de IP1500 over geluidsdetectie. In beide gevallen kan er onder meer via e-mail een melding worden gestuurd. De camera kan op afstand horizontaal of verticaal bewogen worden.

   

  Kijken op televisie

  Beelden van de beveiligingscamera's kunnen via het huisnetwerk met ontvangers van SAB op televisie bekeken worden. Een nog mooiere optie is om te investeren in een netwerk videorecorder. SAB heeft hiervoor de gunstig geprijsde NVR2000A op de markt gebracht. Deze biedt de mogelijkheid om tot negen IP-camera's op een televisie met HDMI-aansluiting weer te geven. Met de interne harde schijf kunnen ook alle beelden van de camera's afzonderlijk opgenomen en op een later tijdstip teruggekeken worden. In het menu van de netwerk videorecorder kan heel veel zelf worden ingesteld, zoals wanneer welke camera's moeten opnemen, en of dit continu moet gebeuren of alleen bij beweging- of geluidsmelding. Bij het afspelen van de beelden kan men tot vier camera's tegelijk terugkijken. Opnames kunnen worden bewaard op de interne 2,5 inch SATA harde schijf (tot 4TB), maar er is ook een USB-aansluiting voor het plaatsen van beelden op een extern opslagapparaat. Deze aansluiting wordt ook gebruikt voor de meegeleverde muis. Hiermee kan men de SAB NVR2000A bedienen en instellen. In onze testopstelling werkte de netwerk videorecorder naadloos en probleemloos samen met beide IP-camera's.

   

  App

  De beelden van de IP1400 en IP1500 zijn met de speciaal door SAB ontwikkelde app in de hele wereld via wifi en mobiel internet (3G/4G) te bekijken. De app is voor iOS en Android gratis verkrijgbaar. Met de app kan men de camera's bekijken en bedienen, dus in de gewenste stand draaien en inzoomen op objecten. Verder kan men beelden van de camera's op afstand opnemen op tablet of smartphone. Binnenkort geeft de app desgewenst ook pushberichten bij activering van de bewegings- of geluidssensor. Kijken via pc en laptop kan ook, maar niet met de Chrome browser van Google. Bij gebruik van mobiel internet voor het bekijken en eventueel opnemen van beelden dient men er wel rekening mee te houden dat dit - zeker in het geval van HD-camera's - veel MB's uit de mobiele databundel kost. Wie gelijktijdig meerdere camera’s tegelijk op één huisnetwerk wil gebruiken, moet beschikken over snel internet. Verder is het aan te raden om van het huisnetwerk - inclusief alle routers en switches - een gigabitnetwerk te maken.

                                                

  Conclusie

  De tijd dat camerabeveiliging van de woning duizenden euro's moest kosten is voorbij. SAB biedt met betaalbare, betrouwbare en degelijke producten de mogelijkheid dit voor enkele honderden euro's te realiseren. Zelfs voor een uitgebreid systeem met meerdere HD-camera's en opnamemogelijkheid op een aparte netwerk videorecorder wordt de grens van duizend euro bij lange na nog niet bereikt. De beveiligingsproducten van SAB zijn betaalbaar, kwalitatief goed, en nog belangrijker: makkelijk in gebruik.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door SAB Security

  SABbewakingcameraIP-cameranetwerk videorecoderIP1400IP1500NVR2000A

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • The Best of Decade Collection met Argo, American Sniper, Gravity, Joker en Mad Max

   Win The Best of Decade Collection dvd-box

   De periode van pepernoten, kerstkransjes en lekker wegkruipen op de bank is alweer bijna aangebroken en daarom heeft Warner Home Video een bijzondere The Best of Decade Collection uitgebracht. Argo, American Sniper, Gravity, Joker en Mad Max zijn enkele van de beste films van het afgelopen decennium en Totaal TV mag deze box vol topfilms drie keer weggeven.

  TV-TIP Mission: Impossible III

  Mission: Impossible III
  RTL 7 om 20:00 uur
  Geheim agent Ethan Hunt neemt niet meer actief deel aan missies, maar leidt nieuwe rekruten op. Hij wil een normaal leven opbouwen met zijn nieuwe liefde Julia, die niet op de hoogte is van zijn vroegere werkzaamheden. Ethans hulp wordt ingeroepen om de ontvoerde agente Lindsey uit de klauwen van de wapenhandelaar Davian te redden.

  TV-TIP Postcode Loterij Eén tegen 50

  Postcode Loterij Eén tegen 50
  RTL 4 om 20:00 uur
  Het programma bestaat al twintig jaar en is al vijf keer van omroep gewisseld. Caroline Tensen staat echter nog steeds aan het roer.

  Interview

  • The Undoing Hugh Grant

   Hugh Grant

   The Undoing

   Hugh Grant werd groot als de ietwat onhandige goedzak in een rits aan romantische komedies. Inmiddels kiest de onlangs zestig geworden acteur andere rollen, zoals in drama-miniserie The Undoing.
   Reacties0 reactie(s)