1. Tests

  CineMember: je arthouse aan huis

  Voor wie in de gewone bioscoop niets van zijn gading vindt, is er het filmhuis. Streamingdienst CineMember biedt dit aanbod online.
  Jarco Kriek
  12 february 2020
  8
  comments 0
  CineMember: je arthouse aan huis

  Het grote voordeel van online films of series kijken is dat je als kijker zelf kunt bepalen op welk moment en op welk beeldscherm je voor je favoriete titels gaat zitten. Bij streamingdiensten denken we meestal aan gevestigde namen als Netflix, Videoland, Disney+ en Amazon Prime Video, waar heel wat bekende films en series met beroemde acteurs en actrices te vinden zijn. Maar er zijn ook streamingdiensten die zich met hun aanbod op een meer selecte doelgroep richten. Totaal TV testte eerder al gespecialiseerde diensten als WithLove en Horrify. Dit keer is het de beurt aan CineMember.

   

  Mogelijkheden

  Het CineMember-platform bestaat eigenlijk uit twee delen. Dit kan in de praktijk tot verwarring leiden, al probeert de streamingdienst dit zeker te beperken. In deze test kijken we hoofdzakelijk naar het abonnementsgedeelte. Hiermee kan met een abonnement onbeperkt naar films gekeken worden. Dit zijn veelal iets oudere titels. Films die net uit de bioscoop zijn, kunnen digitaal gehuurd worden. Hiervoor moet extra worden betaald. Het digitaal kopen of huren van films is ook mogelijk zonder dat het CineMember-abonnement voor onbeperkt kijken wordt afgesloten. Het digitaal huren van een film kost €4,99. Voor het digitaal kopen van een film rekent CineMember in de meeste gevallen €9,99. Let wel op dat een digitaal gekochte film alleen via het video on demand-platform van CineMember bekeken kan worden. Om onbeperkt naar abonneefilms te kijken, dient maandelijks €9,99 betaald te worden. Wie een abonnement voor een langere termijn neemt, betaalt minder. CineMember is overigens niet alleen voor Nederlanders, maar ook voor Belgen beschikbaar.

   

  Kwaliteit staat voorop

  Bij CineMember staat niet de populariteit maar de kwaliteit van de films op de eerste plaats. Dit soort kwaliteitsfilms worden ook wel arthousefilms genoemd. Zo kunnen we bijvoorbeeld naar films kijken die op het jaarlijkse International Film Festival Rotterdam (IFFR) zijn vertoond. CineMember biedt films uit een groot aantal genres, heeft in vergelijking met andere diensten meer aandacht voor wereldcinema, documentaires en LGBTQ-films, en biedt relatief veel Nederlandse films en documentaires in de filmbibliotheek. Ook wat betreft beeldkwaliteit streeft CineMember naar het best haalbare. De meeste films zijn in Full HD te bekijken. Alleen de oudere titels worden in SD getoond.

   

  Gebruikersinterface

  De kwaliteit die CineMember nastreeft, is ook in het uiterlijk van de internetsite en de app terug te vinden. Het zoeken naar films is heel aangenaam. Er kan op genre en natuurlijk ook op titel gezocht worden. Voor de ontdekkende filmliefhebber is de selectie die CineMember heeft gemaakt en prominent op de hoofdpagina etaleert uitermate handig. Op deze manier ontdekten wij in de testperiode enkele pareltjes binnen het filmaanbod.

   

  CineMember kijken

  CineMember kan op dit moment alleen via pc/laptop via de website en met apps voor Android en Apple tablets en smartphones worden bekeken. De streamingdienst werkt op dit moment aan apps voor online mediaspelers en televisies die gebruikmaken van Android TV. Ook een app voor Samsung Smart TV-internettelevisies die gebruikmaken van het Tizen platform is in de maak. Tot de tijd dat deze apps beschikbaar zijn, kunnen films door gebruik van de streamingtechnieken Chromecast en Airplay op een groter beeldscherm weergegeven worden. De kwaliteit bij gebruik van deze streamingtechnieken is ook op televisies met een groter beeldscherm ruim voldoende. Wie met pc of laptop kijkt, dient er wel rekening mee te houden dat er vanwege contentbeveiliging niet met besturingssysteem Windows 7 of ouder gekeken kan worden. Het CineMember-abonnement kan maximaal op vier apparaten gelijktijdig worden gebruikt.

   

  Aanbod

  CineMember heeft een totaal aanbod van meer dan 700 films. CineMember streeft ernaar om dit aanbod wekelijks met minimaal twee films uit te breiden. Van het totale aanbod zijn rond de 600 films met het abonnement voor onbeperkt kijken beschikbaar. Natuurlijk zijn alle films zowel bij het abonnement als bij kopen of binnen de huurperiode onbeperkt te bekijken. De ondertitels zijn niet alleen in het Nederland beschikbaar, maar ook in het Frans (voor de Belgische markt). Het filmaanbod is afkomstig van filmhuizen als Cinéart, September Film, Paradiso, Lumière en Cinemien. Maar ook kwaliteitsfilms van Cherry Pickers, Arti Film, Just Entertainment, MOOOV, Cinema Delicatessen en diverse zelfstandige producenten maken deel uit van het aanbod. Kijken kan alleen met een actieve internetverbinding. CineMember heeft vooralsnog geen optie om films te downloaden en op een later tijdstip zonder internetverbinding (offline) te bekijken. Deze mogelijkheid bieden andere streamingdiensten zoals Netflix en Videoland wel. Bij een lange vlucht met het vliegtuig kan dus niet van een CineMember-film genoten worden.

   

  Internetverbinding

  CineMember gebruikt net als vele andere streamingdiensten een techniek om het haperen van beeld – het zogenaamde bufferen – te voorkomen om het kijkplezier niet te bederven. Bij een slechtere of tragere internetverbinding (bijvoorbeeld openbare wifi) wordt automatisch het beeld aangepast. Dit betekent overigens wel dat de resolutie lager wordt en de beeldkwaliteit minder is. CineMember is een abonnementsdienst. Dit betekent dat de streamingdienst volgens Europese regels in elk land van de Europese Unie (EU) gebruikt moet kunnen worden. CineMember voldoet aan deze regels. Wel gebruikt de streamingdienst een techniek waarmee men probeert het gebruik van VPN-servers te ontmoedigen. Bij enkele in EU-landen opgestelde VPN-servers konden wij in onze test geen gebruikmaken van CineMember.

   

  Conclusie

  CineMember is een goed alternatief voor liefhebbers van arthousefilms of filmliefhebbers die naast gebruik van streamingdiensten als Netflix en Videoland hun blik willen verbreden. Dat kwaliteit bij CineMember hoog in het vaandel staat, is bij elk facet duidelijk zichtbaar. Dat aan kwaliteit een iets hoger prijskaartje hangt is natuurlijk logisch, maar toch had de maandprijs net een euro lager mogen zijn.

  CineMemberarthousestreaming

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Trust Lino HD Soundbar

   Win de Trust Lino HD Soundbar

   Muziek kan goed klinken en er goed uitzien, dat bewijst de Trust Lino HD Soundbar met Bluetooth. Met hoge kwaliteit geluid in een stijlvol en strak design heeft deze soundbar het beste van beide. Totaal TV mag deze stijlvolle Bluetooth-soundbar twéé keer weggeven.

  TV-TIP De wereld spoelt terug

  De wereld spoelt terug
  NPO 1 om 19:00 uur
  Er is in vijftien jaar De Wereld Draait Door niet alleen een hoop geouwehoerd, er was ook geweldige muziek te horen. In dit programma zie je de hoogtepunten.

  TV-TIP Toscaanse Bruiloft

  Toscaanse Bruiloft
  NPO 3 om 20:25 uur
  In een klassieke villa in het zonovergoten Italië runt Sanne samen met haar vader en stiefmoeder de trouwlocatie Casa Matrimonio. Het landgoed ligt in Toscane. Deze schitterende streek is de ideale plek om je droombruiloft te vieren. In Villa Matrimonio komen gasten bij elkaar om het leven en de liefde te vieren.

  Interview

  • Martin Freeman A Confession

   Martin Freeman

   A Confession

   Als politieman Steve Fulcher stelt Sherlock’s Martin Freeman alles in het werk om in A Confession een ontvoeringszaak tot een goed einde te brengen.
   Reacties0 reactie(s)