Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Over de grens met NLZIET

  NLZIET is een steeds interessanter alternatief voor Nederlanders die hun traditionele tv-abonnement willen inwisselen voor online tv-kijken.
  Jarco Kriek
  29 november 2022
  10
  comments 4
  Over de grens met NLZIET

  Het aanbod van NLZIET is onlangs uitgebreid met een buitenlands zenderpakket. Ook heeft de dienst het afgelopen jaar een metamorfose ondergaan. Hoog tijd voor een nieuwe test dus. NLZIET is het goedkoopste alternatief voor Nederlanders die hebben besloten om alleen nog online tv te kijken. Een abonnement kost enkele euro's minder dan de tv-pakketten bij providers die interactieve tv leveren via DSL en glasvezel. Het verschil met kabelbedrijven die tv-diensten via coax aanbieden is veel groter. Vergeleken met het basispakket bij kabelbedrijven kost NLZIET slechts de helft. Het zenderaanbod is wel beperkter, maar NLZIET levert de meest bekeken Nederlandse zenders en beperkt zich niet tot live tv-kijken.

   

  Terug naar het begin

  NLZIET is sinds juli 2014 in Nederland verkrijgbaar. Het bedrijf is een samenwerking van de Nederlandse publieke omroep (NPO), RTL Nederland en Talpa Network. Vanaf het begin zijn eerder uitgezonden programma's terug te kijken en enkele series en programma's zijn zelfs vooruit te kijken. Dit betekent dat een NLZIET-abonnee aflevering(en) kan bekijken voordat zij bij providers als Ziggo en KPN via de lineaire tv-zenders te zien zijn. De lineaire kanalen van NPO, RTL en Talpa zijn vanaf 2017 voor abonnees van NLZIET ook live te zien en terug te kijken.

   

  Reclamevrij

  En dit is niet alles. Het terugkijken van programma's van de zenders van NPO, RTL Nederland en Talpa Network kan tot minimaal een jaar terug, terwijl dit bij traditionele tv-providers slechts tot maximaal zeven dagen na lineaire uitzending kan. En wat wellicht nog belangrijker is: de programma's zijn grotendeels reclamevrij terug te kijken. Dit betekent dat programma's van commerciële zenders bij terugkijken niet worden onderbroken door reclameblokken, die voor veel kijkers een bron van irritatie zijn. Dit geldt overigens ook voor het vooruitkijken. NLZIET is dus de ideale virtuele videorecorder, die ook nog eens automatisch doorspoelt als er reclame in aantocht is.

   

  Apparaten

  NLZIET is beschikbaar op vrijwel alle media-apparaten met internettoegang via een app. Dit geldt voor populaire mediaspelers – zoals de Apple TV, Fire TV Stick en mediaspelers functionerend op Android TV OS/Google TV – en vrijwel alle modellen Smart TV van de meest verkochte fabrikanten. Daarnaast kan NLZIET natuurlijk ook op tablet en smartphone (Android en iOS) gebruikt worden. Ook kunnen we met NLZIET tv-kijken op de pc of laptop. Dit kan via de browsers Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer en Edge. Het enige dat de abonnee bij al deze apparaten hoeft te doen is inloggen met een NLZIET-account, waarna het kijken meteen kan beginnen.

   

  Multiscreen

  NLZIET is er voor het hele gezin. Met één abonnement kan er gelijktijdig worden gekeken op twee schermen, dus bijvoorbeeld de televisie in de huiskamer en op de kinderkamer via een televisie of een ander apparaat. Dit kan in alle landen van de Europese Unie (EU). Dus wanneer de ouders naar het buitenland gaan en daar via NLZIET de Nederlandse tv-zenders kijken, kunnen thuisblijvende kinderen ook gewoon deze online dienst blijven gebruiken.

   

  Anders

  Het kijken van tv- en videocontent via NLZIET verschilt wezenlijk van traditionele lineaire tv bij een provider als Ziggo en KPN. Dat is even wennen. Maar aan het kijken via NLZIET raak je snel gewend. De apps hebben in de afgelopen jaren een verbetering ondergaan die veel verder gaat dan alleen de vormgeving. Ook het gebruiksgemak en de manieren om de juiste content te vinden hebben grote vooruitgang gemaakt.

   

  Basispakket

  Wat ook progressie heeft gemaakt is het beschikbare zenderaanbod. Naast alle kanalen van NPO, RTL Nederland en Talpa Netwerk is het basispakket in de afgelopen jaren uitgebreid met alle regionale tv-zenders inclusief de Amsterdamse stadszender AT5. Ook de drie Vlaamse publieke VRT-kanalen, kinderzender Pebble en avonturenzender Insight zijn onderdeel van het basispakket, dat voor €7,95 verkrijgbaar is.

   

  Pluspakket

  Sinds kort is er ook een Pluspakket verkrijgbaar voor €2,- extra per maand. Dit pakket voegt tien extra zenders toe. Dit zijn BBC First, BBC One, BBC Two, BBC World News, BBC Entertainment, History Channel, Crime + Investigation, Curiosity, E! Entertainment en Euronews. De kans is overigens reëel dat dit Pluspakket in de toekomst verder wordt uitgebreid.

   

  Beeldkwaliteit

  NLZIET levert de meest bekeken zenders uit het basispakket in de beeldkwaliteit Full HD 1080p met 50 frames per seconde. Hierdoor zien we bijvoorbeeld bij voetbal de bal vloeiend bewegen in plaats van schokken. Dit gebeurt met een gemiddelde bandbreedte van 6Mb/s. De onlangs toegevoegde zenders van het Pluspakket worden in de HD-beeldresolutie 720p geleverd. De beeldkwaliteit is in beide gevallen in orde, maar de kanalen die in 1080p worden aangeboden hebben wel zichtbaar meer detail. De beeldkwaliteit is veelal vergelijkbaar met die van traditionele tv-providers. Het terugkijken van eerder uitgezonden oude programma's is bij de Nederlandse zenders niet altijd in Full HD. NLZIET combineert feitelijk de online diensten NPO Plus, RTL XL Premium en KIJK (Talpa). NLZIET biedt bij het terugkijken de beeldkwaliteit die door deze platformen wordt aangeleverd.

   

  Replay TV

  Het voor langere tijd terugkijken van programma's kan alleen bij zenders van NPO, RTL Nederland en Talpa Network. Bij de overige zenders gaat het om het zogenaamde Replay TV, ofwel terugkijken via de tv-gids. Dit betekent dat programma's tot zeven dagen na uitzending teruggekeken kunnen worden. Bij Replay TV zijn eventuele programmaonderbrekende reclameblokken echter wel aanwezig: deze kunnen bij diverse commerciële zenders niet worden doorgespoeld.

   

  Veel content

  In deze dure tijd waarin veel consumenten op abonnementen besparen, kan NLZIET een goed alternatief zijn voor de tweede, derde of vierde decoder die bij een provider - meestal voor een bedrag van vijf euro per maand per decoder – moet worden gehuurd. Naast een basisaanbod van 38 zenders komen voor iedereen in het gezin meer dan 200.000 reclamevrije terugkijkprogramma's beschikbaar.

   

  Conclusie

  NLZIET blijft ons verrassen. De dienst is voor nog meer mensen interessant geworden door de komst van het Pluspakket met daarin onder meer vijf zenders van de Britse publieke omroep BBC. Maar ook het zenderaanbod van het basispakket, met uitgebreide mogelijkheden om programma's van de Nederlandse zenders voor langere tijd reclamevrij terug te kijken, maken NLZIET heel aantrekkelijk. Niet alleen als vervanging van lineaire televisie bij traditionele providers, maar dankzij de uitgebreide terug- en vooruitkijkmogelijkheid ook als aanvulling op het tv-provideraanbod.

  NLZIETstreamingNPOOTTTalpaRTL NederlandBBC

  Reacties

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)