1. Tests

  Discovery bedient de cordcutter

  Het aanbod aan online streamingdiensten groeit gestaag. Nieuw voor Nederland is Dplay van Discovery. Totaal TV nam alvast een kijkje.
  Jarco Kriek
  26 februari 2019
  8
  comments 1
  Discovery bedient de cordcutter

  Dplay maakt het mogelijk om reclamevrij te kijken naar eerder uitgezonden programma’s van enkele zenders van Discovery Benelux. De streamingdienst kan wellicht het beste met NLziet vergeleken worden. Zoals NLziet de diensten van de twaalf belangrijkste zenders van NPO, RTL en Talpa TV bundelt, is dat bij Dplay het geval voor de Discovery Benelux-zenders Discovery, Investigation Discovery en TLC. Mogelijk worden er op termijn meer zenders van de zendergroep aan het aanbod toegevoegd.

   

  Cordcutters

  Dplay is ideaal voor cordcutters; consumenten die het traditionele tv-abonnement opzeggen en alleen nog online naar tv- en videocontent kijken. Dplay levert meer dan alleen de mogelijkheid om online naar de zenders Discovery, Investigation Discovery en TLC te kijken. Via de tv-gids kan tot zeven dagen terug naar eerder uitgezonden programma’s worden gekeken. Als gekozen wordt voor Dplay Premium kunnen eerder uitgezonden programma’s – ook die langer dan zeven dagen geleden op de drie zenders te zien waren – reclamevrij worden bekeken. Ook kan de abonnee van enkele series afleveringen vooruit bekijken. Zoals we al zeiden: net als NLziet.

   

  Gratis of premium

  Dplay is er dus in twee varianten. Met de instapmogelijkheid kunnen we gratis naar – overigens een beperkt deel – van de beschikbare content kijken. Live kijken naar de drie zenders is niet mogelijk. Bij de afleveringen van titels die gratis beschikbaar zijn, wordt reclame aan de content toegevoegd. Om bij Dplay te kunnen inloggen en toegang tot de gratis afleveringen te krijgen, moet er eerst een account aangemaakt worden. De interessantere variant van de dienst heet Dplay Premium. Een abonnement kost €3,99 per maand. De eerste twee weken mag men gratis met de betaalvariant kennismaken.

   

  Tablet en smartphone

  Door een gratis app te downloaden kan Dplay gebruikt worden op tablets en smartphones met iOS of Android. Een Dplay-app voor Smart TV-internettelevisies, Apple TV of Android TV is er nog niet. Noorwegen is een van de landen waar Dplay al enige tijd verkrijgbaar is, en voor deze markt werd onlangs wel een app voor Apple TV uitgebracht. Er is dus hoop. Maar het kijken van Dplay op grotere beeldschermen is wel mogelijk omdat de app de streamingdiensten Chromecast, Airplay en Airplay 2 ondersteunt. Het streamen verloopt probleemloos. Behalve op tablet en smartphone kan Dplay via de website www.dplay.nl ook op desktop en laptop worden gebruikt.

   

  Overzichtelijk

  Met één oogopslag wordt duidelijk dat Dplay een overzichtelijke gebuikersinterface heeft. Dit maakt het gebruik van deze dienst plezierig. Vooral het rangschikken van alle titels op alfabetische volgorde vinden we een groot pluspunt. Het wordt hierdoor meteen duidelijk dat Dplay direct bij de marktintroductie in Nederland ruim honderd titels beschikbaar heeft voor de Premium-abonnee. Van elke titel zijn meerdere afleveringen beschikbaar, zodat er meer dan duizend afleveringen van programma’s bekeken kunnen worden. Bij het zoeken naar programma’s kunnen we filteren op genre en ‘nieuw toegevoegd’. Als ‘tv-zenders’ wordt gekozen, kunnen we live naar de zenders Discovery, Investigation Discovery en TLC kijken. Natuurlijk hier wel met de reclame-onderbrekingen die op de zenders te zien zijn bij traditionele tv-aanbieders.

   

  VPN en buitenland

  Discovery Benelux moet nog wel wat werk verzetten om Dplay probleemloos te laten werken. Bij sommige titels die in het overzicht staan, wordt bij het selecteren de melding zichtbaar dat de video niet bekeken kan worden. Dit was in de periode dat wij Dplay hebben getest onder meer het geval bij de populaire reeks Gold Rush. We moeten Discovery Benelux echter het voordeel van de twijfel geven: we hebben Dplay getest binnen een week nadat de dienst in Nederland werd geïntroduceerd. Wat ook aandacht nodig heeft, is het gedrag van Dplay bij gebruik van een VPN-server. Nederlanders gebruiken steeds vaker een VPN-dienst om zich anoniem op het internet te kunnen begeven. Als de VPN op een Nederlandse server staat ingesteld, zijn er slechts sporadisch problemen met het kijken naar content. Maar als de VPN-dienst op een server uit een ander land in de Europese Unie staat ingesteld, wordt vaak de melding zichtbaar dat de video niet bekeken kan worden. In sommige gevallen wordt er gemeld dat de gekozen titel niet in het betreffende land afgepeeld kan worden. In andere gevallen wordt de video niet ingeladen en dus zonder enige melding niet zichtbaar. Officieel moet Dplay als een Nederlandse online dienst door abonnees gebruikt kunnen worden in alle landen van de Europese Unie.

   

  Tv à la carte

  Sommige kijkers willen dolgraag zelf hun tv-pakket kunnen samenstellen en een los abonnement afsluiten voor elke zender die ze willen kijken. Hoewel Dplay niet traditioneel maar online wordt aangeboden, is het wel een vorm van het gewenste tv à la carte. En op zich komt de prijs van Dplay voor drie zenders overeen met de kosten die bij een los abonnement op een tv-zender verwacht mogen worden (omgerekend iets meer dan €1,30 per zender per maand). Naast alleen het live kijken, kan met Dplay ook nog terug- en vooruitgekeken worden. Natuurlijk is Dplay geen echte tv à la carte, omdat een abonnement niet per zender maar alleen per bundel van drie zenders kan worden afgesloten.

   

  Conclusie

  Discovery Benelux moet nog wat puntjes op de i zetten, maar in de basis is Dplay een goede nieuwe online dienst voor de kijker die van dit soort programma’s houdt. Veel Nederlanders zullen eraan moeten wennen dat in de toekomst meerdere online streamingdiensten in huis gehaald moeten worden om een volledig aanbod te krijgen. Het zou dan ook mooier zijn geweest als Dplay bijvoorbeeld onderdeel van NLziet was geworden. De nadelen van de versnippering van content staan echter los van de kwaliteit van Dplay. Die is namelijk goed.

  DplayDiscoveryover-the-topOTTstreaming video

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET FAST AND FURIOUS HOBBS AND SHAW

   Dwayne Johnson en Jason Statham zijn terug als Luke Hobbs en Deckard Shaw. Deze spectaculaire eerste stand-alone film neemt de kijker mee van Los Angeles naar Londen en van het verlaten Chernobyl naar het prachtige Samoa. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket van deze actiefilm weggeven met daarin een t-shirt en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP Keuringsdienst van Waarde: Terug naar de basis

  Keuringsdienst van Waarde: Terug naar de basis
  NPO 3 om 20:25 uur
  Steeds meer zoutjes, chips, nootjes en rijstwafels worden verkocht met bbq-smaak. Maar wat is dat voor smaak? Een maiskolf smaakt immers anders dan een speklap. Proef je vlees, vuur, rook of de ongewassen vingers van je oom?

  TV-TIP Housesitter

  Housesitter
  om 03:14 uur
  Architect Newton Davis wordt gedumpt door zijn verloofde en het huis dat hij voor haar had laten bouwen, komt leeg te staan. Serveerster Gwen gaat daarom stiekem in het huis wonen en doet alsof zij Newtons nieuwe vrouw is. Dat werkt prima totdat Newton opeens voor de deur staat.

  Interview

  • *

   Coen Verbraak

   In de beste families

   In de beste families draait om grote levensthema’s die we allemaal meemaken. In het eerste seizoen praat Verbraak met broers en zussen.
   Reacties0 reactie(s)