1. Tests

  Eindelijk: 4K komt naar Apple TV

  We moesten er lang op wachten, maar uiteindelijk heeft Apple dan toch een 4K Ultra HD-model van zijn mediaspeler op de markt gebracht.
  Jarco Kriek
  19 december 2017
  8
  comments 2
  Eindelijk: 4K komt naar Apple TV

  De vraag is of Apple de 4K-boot gemist heeft door zo lang te wachten met de introductie van de Apple TV 4K. Echt spannend of vernieuwend ziet de mediaspeler er niet uit. Ondanks de geavanceerdere specificaties heeft Apple ervoor gekozen om het design van de mediaspeler niet aan te passen: de Apple TV ziet er namelijk nog hetzelfde uit als vijf jaar geleden. Het vierkante, zwarte kastje is mooi vormgegeven maar ziet er niet erg spannend uit. Wat wel direct opvalt, is dat de nieuwe Apple TV relatief zwaar is vergeleken met andere 4K-mediaspelers op de markt. Het aantal aansluitingen is minimaal. Aan de achterzijde vinden we alleen een netwerkaansluiting, HDMI en optische digitale geluidsuitgang.

   

  Vernieuwingen

  Natuurlijk is de belangrijkste vernieuwing van de Apple TV ten opzichte van het vorige model dat hij 4K Ultra HD-content kan afspelen. Maar dat is zeker niet alles. Met Ultra HD kunnen beelden tot vier keer scherper in beeld gebracht worden. Hiervoor is dan natuurlijk wel een voor 4K Ultra HD geschikte televisie of monitor voor nodig. Ook nieuw is ondersteuning van HDR bij zowel Ultra HD als HD. Apple TV 4K werkt zowel met HDR10 als Dolby Vision. Bij digitaal geluid laat Apple vooralsnog een steekje vallen, omdat Dolby Atmos nog niet ondersteund wordt. De fabrikant heeft echter beloofd dit met toekomstige firmware-updates op te lossen. De Apple TV 4K is daarnaast door gebruik van de A10X Fusion processor sneller dan zijn voorganger. Apple heeft tevens de netwerkaansluiting opgewaardeerd naar de gigabit-norm. Als laatste vernieuwing noemen we de afstandsbediening met Siri-spraakbesturing.

   

  Interne opslag

  Apple levert de nieuwe mediaspeler in twee varianten. Het instapmodel heeft een interne opslagcapaciteit van 32GB. Het tweede model is identiek, maar heeft een opslagcapaciteit van 64GB en is dertig euro duurder. Omdat de opslagcapaciteit niet kan worden uitgebreid met bijvoorbeeld een microSD-geheugenkaart, adviseren we gezien het geringe prijsverschil om het 64GB-model aan te schaffen. Dat idee leeft bij veel kopers, en daardoor is het 64GB-model op dit moment moeilijk leverbaar. Wie overigens de Apple TV 4K uitsluitend voor het afspelen van tv- en videocontent wil gebruiken, heeft aan het 32GB-model voldoende. Wie de Apple TV 4K ook voor gamen gebruikt, kan het beste het duurdere model aanschaffen.

   

  Installatie

  Om het beste beeld uit de Apple TV 4K te halen, adviseren we het gebruik van een HDMI 2.0-kabel. Met andere HDMI-kabels is het beeld ook goed, maar zeker als de overdrachtssnelheid hoger wordt - en dat is bij volwaardige 4K Ultra HD-content het geval - worden de voordelen van een HDMI 2.0-kabel zichtbaar. Apple levert overigens helemaal geen HDMI-kabel bij Apple TV 4K. De installatie van de mediaspeler is kinderspel, zeker voor eigenaars van een iPhone. Als deze telefoon tijdens de eerste installatie in de buurt van de Apple TV 4K wordt gehouden, worden alle inloggegevens voor AppleID vanzelf overgenomen. Het is noodzakelijk om de mediaspeler via het thuisnetwerk op het internet aan te sluiten. Dat kan via de vaste netwerkaansluiting of draadloos via wifi. Natuurlijk is een vaste kabel aan te bevelen. Daarna kan het optimaliseren van de Apple TV 4K beginnen. Naast wifi is ook Bluetooth 5.0 aanwezig. Standaard zijn slechts enkel apps al direct aanwezig, maar via de appstore kunnen meer apps geïnstalleerd worden. Vele zijn gratis, voor andere moet betaald worden. Bij het installeren van de apps wordt de interne opslagcapaciteit gebruikt. De Apple TV 4K kan op meerdere beeldresoluties worden gebruikt, van 480p tot 2160p (4K Ultra HD resolutie). Het is dus niet zo dat de Apple TV 4K alleen op een Ultra HD tv kan worden gebruikt. Dat maakt de speler ook een slimme koop voor kijkers die nu nog geen Ultra HD tv hebben, maar wel zo'n aanschaf overwegen.

   

  4K-content

  Natuurlijk kan er alleen daadwerkelijk in Ultra HD worden gekeken met geschikte content. In de iTunes-store zijn na de komst van Apple TV 4K films in 4K Ultra HD te koop en digitaal te huur. Dit aanbod wordt met de week groter. Daarnaast kan er met aanvullende abonnementen via de online streamingdiensten Netflix en Amazon Prime Video naar 4K Ultra HD gekeken worden. Ook bij deze online diensten wordt het aanbod in deze betere beeldkwaliteit steeds groter. Met de Apple TV 4K kan - na het installeren van de gratis app - ook naar andere Nederlander online streamingdiensten worden gekeken, zoals NLziet en Videoland. Live tv-zenders kijken is mogelijk met een abonnement via NLziet of KNIPPR. Maar bij de Nederlandse streamingdiensten gaat het alleen om het bekijken in HD-kwaliteit. Dat geldt ook voor YouTube: Apple TV blijkt namelijk geen ondersteuning voor YouTube-content in 4K te geven.

   

  AirPlay

  Het aantal apps dat in de Apple TV-appstore verkrijgbaar is wordt steeds groter. Maar als een app van een tv- of videodienst nog niet beschikbaar is, dan is daar in veel gevallen met behulp van een tablet of smartphone een mouw aan te passen door content via de Apple TV 4K naar de televisie te streamen. Dat gebeurt in dat geval via AirPlay, en de app voor tablet of smartphone moet deze streamingtechniek in dat geval wel ondersteunen. In de Apple TV 4K is AirPlay opgewaardeerd naar de nieuwe versie AirPlay 2.

   

  tvOS

  Apple gebruikt in de Apple TV 4K het tvOS-besturingsplatform. Het gaat hierbij om de elfde versie. In de nieuwe versie zijn de vernieuwingen vooral gericht aan het koppelen van Apple-apparaten. Zo worden de Airpods - mocht je die hebben - via het iCloud-account automatisch aan de Apple TV 4K gekoppeld.      

   

  Conclusie

  We kunnen ons afvragen of Apple - een jaar na de introductie van Googles Chromecast Ultra - niet te laat met een 4K Ultra HD mediaspeler op de markt is gekomen. Maar het eindproduct is zoals we van Apple gewend zijn: betrouwbaar, degelijk en vooral ook duur. Wie bereid is om meer geld voor een betrouwbare mediaspeler uit te geven heeft aan de Apple TV 4K een prima keuze, zeker als er al meer apparaten van Apple in huis zijn. In alle andere gevallen zijn er goedkopere alternatieven te vinden die in sommige gevallen ook nog meer mogelijkheden bieden.

  Apple TV 4KApple TV4K Ultra HDAirPlayHDR

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN THE BEACH BUM

   Moondog is een succesvolle dichter die zijn leven volgens zijn eigen regels leeft. Samen met zijn rijke vrouw is het leven één groot feest vol drugs en drank. Wanneer het noodlot plotseling toeslaat, moet hij zich echter herpakken en zich richten op zijn grote talent: schrijven. Totaal TV mag vijf keer twee kaarten voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Coming to America

  Coming to America
  om 18:25 uur
  Murphy schittert in deze amusante comedy als een Afrikaanse prins die weigert met het mooie meisje te trouwen dat door zijn vader is uitgezocht. In plaats daarvan reist hij undercover naar New York om een intelligente, onafhankelijke vrouw te vinden. Murphy wordt vergezeld door Hall en bekijkt het land met een naïeve blik en een onverwoestbare grijns. Hij ziet wel wat in Headley, maar zij heeft al wat met de botte LaSalle.

  TV-TIP Mars tegen Venus

  Mars tegen Venus
  Net5 om 20:30 uur
  Als je als man moet kiezen, ga je dan voor een kale knar of voor een stotterend apparaat? En wat heeft een vrouw nou liever naast zich op de bank zitten: een stoere Viking of een driftig geëpileerde metroman? In Mars tegen Venus nemen de teams van Jan Versteegh en Leonie ter Braak het tegen elkaar op om antwoord te vinden op die ene, allesomvattende vraag: wie kent de andere sekse het beste?

  Interview

  • *

   Olav Mol

   Formule 1

   Met een tegensputterende Renault-motor kon Max Verstappen geen gooi naar de wereldtitel doen. Brengt zijn nieuwe Honda daar verandering in?
   Reacties0 reactie(s)