Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  NLZIET: kabelkiller en videorecorder

  NLZIET is stilletjes gegroeid naar 200.000 abonnees. Na recente verbeteringen wierp Totaal TV een tweede blik op de streamingdienst.
  Jarco Kriek
  5 april 2022
  10
  comments 6
  NLZIET: kabelkiller en videorecorder

  Natuurlijk was Totaal TV er als de kippen bij toen NLZIET ons jaren geleden aanbood om de streamingdienst als een van de eersten te testen en onze bevindingen aan de lezers voor te leggen. Na enkele duidelijke verbeteringen in de afgelopen periode leek het ons tijd voor een herhaalde test, met de vraag: waar staat NLZIET nu echt?

   

  Ingrediënten

  Als we alleen naar de abonneecijfers kijken, dan is NLZIET nog steeds een streamingdienst in de marges. Het aantal abonnees wordt geschat rond de 200.000, wat dus veel minder is dan NPO Plus. Dat NPO Plus vormt overigens samen met RTL XL en KIJK de belangrijkste ingrediënten van NLZIET. Dit aanbod van video on demand en live zenders wordt aangevuld met de zenders van alle regionale omroepen inclusief AT5, de Vlaamse publieke kanalen en de zender Insight TV.

   

  VRT

  Vooral de komst van de Vlaamse publieke tv-kanalen van de VRT - één, Canvas, Ketnet en Sporza - was een wens van veel kijkers én een grote wens van NLZIET zelf. Hierdoor kan de streamingdienst namelijk naar een hoger niveau groeien. NLZIET zet zichzelf al langere tijd in de markt als een vervanging voor kijken met een tv-abonnement bij een aanbieder via de kabel, DSL, glasvezel, Digitenne of satelliet. Omdat veel Nederlanders naar de hooggewaardeerde zenders van de VRT kijken, was het voor NLZIET dus noodzaak om deze zenders binnenboord te halen; iets wat enkele maanden geleden dan ook gebeurde.

   

  Replay TV

  De zenders van de VRT kunnen live bekeken worden, en daarnaast is er Replay TV, wat wil zeggen dat programma's vanuit de elektronische programmagids (EPG) tot zeven dagen na lineaire uitzending onbeperkt kunnen worden teruggekeken. Wegens verschillen in uitzendrechten ziet het Replay TV-aanbod er bij de VRT-zenders overigens wel wat anders uit dan bij de NPO. De meeste VRT-programma's zijn beschikbaar, maar niet alle. Vooral aangekochte films en series ontbreken in het aanbod. Naast Replay TV is ook de interactieve dienst Begin Gemist bij veel programma's beschikbaar.

   

  Nederlandse diensten

  NLZIET is een joint venture van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL Nederland en Talpa Network. De lineaire kanalen van deze drie partners zijn dan ook bij NLZIET beschikbaar. Dat geldt ook voor alle uitgestelde kijkmogelijkheden van de deelnemende partijen zoals Replay TV en Begin Gemist. Maar het NLZIET-aanbod is veel groter dan alleen de lineaire kanalen. Afleveringen van series en programma's - en steeds vaker ook volledige seizoenen van series - zijn al vóór lineaire uitzending bij NLZIET te bekijken. Ook zijn veel programma's na uitzending minimaal een jaar bij NLZIET terug te kijken. De deelnemende partners bieden op video on demand-gebied via NLZIET hetzelfde als via hun losse diensten NPO Plus, RTL XL Premium en KIJK.

   

  Videorecorder

  Oudere mensen kennen hem nog wel: de videorecorder. Met dit apparaat had de kijker in het oude analoge tijdperk de mogelijkheid om zelf programma's op te nemen van kabel of antenne. NLZIET is een soort universele videorecorder voor tientallen kanalen. De programma's, films en series blijven in de meeste gevallen meer dan een jaar beschikbaar, en als een geweldige bonus worden de reclameblokken automatisch uit de uitzending gehaald.

   

  Reclamevrij kijken

  NLZIET is dus ook in veel gevallen het mekka van reclamevrij kijken. Vaak kan een programma al na vijf minuten na het einde van de lineaire uitzending zonder storende, minutenlange reclameblokken via NLZIET worden afgespeeld.

   

  Nog meer zenders

  Naast de hoofdkanalen van de NPO (NPO 1, 2 en 3), van RTL (RTL 4, 5, 7, 8 en RTL Z) en Talpa (Net5, SBS 6, Veronica en SBS 9) zijn er ook nog de themakanalen van NPO (zoals NPO 1 en NPO 2 extra), RTL (Crime, Lounge en Telekids) en Talpa (TV538). Verder zijn er alle regionale tv-zenders, plus de Amsterdamse stadszender AT5. Samen met de Vlaamse zenders en Insight TV is NLZIET hiermee in potentie zeker de 'kabelkiller' die men graag wil zijn, en dat voor een prijs van €7,95 per maand. Dat is veel goedkoper dan een abonnement bij Ziggo, KPN en andere providers. Zeker voor de jongere doelgroep tot veertig jaar die voornamelijk streamingdiensten kijkt is dit een goedkope maar kwalitatief zeer goede vervanging van het traditionele tv-abonnement.

   

  Beeldkwaliteit

  Weinig betalen betekent bij NLZIET niet dat er op kwaliteit beknibbeld wordt. Integendeel: bijna twee jaar geleden was NLZIET de eerste Nederlandse aanbieder van lineaire zenders die dit in Full HD deed, met een beeldresolutie van 1080p/50. De overstap naar 4K Ultra HD 2160p/50 kan als het moet bij een deel van het zenderaanbod direct worden gemaakt, maar hier zijn nog geen concrete plannen over bekendgemaakt.

   

  Verdere toekomst

  Wat gebeurt er met NLZIET als RTL Nederland en Talpa Network gaan fuseren? Wordt dan alle aandacht op Videoland gericht in plaats van op NLZIET? Nee, zegt het kamp van NLZIET. De eerste jaren blijft NLZIET zelfstandig naast Videoland bestaan. In deze periode heeft NLZIET zelfs de potentie om het zenderaanbod uit te breiden. NLZIET roept tv-zenders zelfs actief op om zich bij het platform aan te sluiten.

   

  Conclusie

  Het is eigenlijk niet te begrijpen dat NLZIET op dit moment nog maar 200.000 abonnees heeft. De streamingdienst biedt veel van wat kijkers van een volwassen tv-dienst mogen verwachten. Het enige nadeel is dat er altijd een internetverbinding noodzakelijk blijft.

  NLZIETstreamingdienstNPORTL NederlandTalpa NetworkVRTCanvasKetnetSporza

  Reacties

 1. TV-TIP Find It, Fix It, Sell It

  Find It, Fix It, Sell It
  Discovery Channel om 19:30 uur
  Wat de American Pickers doen in Amerika, doen Henry Cole en Simon O’Brien aan de overkant van Het Kanaal. De energieke Britten reizen stad en land af en gaan in muffe schuurtjes en bedompte kelders op zoek naar vergeten spulletjes die ze op hun eigen unieke wijze kunnen pimpen en voor de hoofdprijs kunnen verkopen.

  TV-TIP Hunted VIPS

  Hunted VIPS
  NPO 3 om 20:25 uur
  Terwijl het oliedomme gedrag van de vloggende zangeres Famke Louise en haar vriend, de niet veel slimmere oud-profvoetballer Denzel Slager, hen al binnen 24 uur in de armen van de hunters dreef, loopt een aantal bekende koppels nog vrij rond. Zij proberen tijdens de finale het extractiepunt te bereiken voordat ze alsnog in de kladden worden gegrepen. Zijn ze op tijd?

  Interview

  • *

   Monic Hendrickx

   Arcadia

   Monic Hendrickx en regisseur Tim Oliehoek vonden het fijn om een tijdje in de futuristische wereld van de nieuwe serie Arcadia rond te lopen, maar ze zouden daar nooit willen wonen.
   Reacties0 reactie(s)