Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Plug-and-play internet in het hele huis

  Nu we massaal thuiswerken is een goede internetverbinding in het hele huis belangrijker dan ooit. Totaal TV test een oplossing van Devolo.
  Jarco Kriek
  21 april 2020
  8
  comments 0
  Plug-and-play internet in het hele huis

  Er zijn verschillende manieren om een hele woning te voorzien van een betrouwbare en snelle internetverbinding. Magic 2 WiFi is de nieuwste optie van de Duitse fabrikant Devolo om dit op een makkelijke manier te realiseren. Echt goedkoop is Devolo Magic 2 WiFi niet. Voor door de Multiroom-kit die voor deze test beschikbaar werd gesteld moet in de meeste winkels een slordige 270 euro afgetikt worden. Dit is natuurlijk een heel bedrag, maar menig Nederlander is bereid dit te betalen als daarmee de ergernis en klaagzang over slecht internet thuis verdwijnt.

   

  In de verpakking

  Als we de verpakking van de Multiroom-kit openen ziet de inhoud er lekker simpel uit. Dat is direct een groot pluspunt van Devolo Magic 2 WiFi: het is een plug-and-playsysteem. In de doos vinden we drie zogenoemde Magic-adapters (witte kastjes met een stekker) die in het stopcontact kunnen worden geprikt. Eén daarvan heeft een enkele LAN-netwerkaansluiting. Dit is de zender. De twee overige stopcontacthouders zijn de ontvangers en hebben twee LAN-netwerkaansluitingen. Verder vinden we in de verpakking een witte netwerkkabel en een uitgebreide installatiegids.

   

  Installatie

  Hoewel het verleidelijk is de installatiegids te gebruiken bij het opzetten van het Devolo Magic 2 WiFi netwerk, raden we dit toch af. Een betere oplossing is om hiervoor de Devolo-app te nemen. Deze is gratis beschikbaar voor tablets en smartphones die functioneren op iOS/iPadOS en Android. Het installeren is daarna een kwestie van het volgen van de getoonde stappen, en eigenlijk dus kinderspel. Althans: dat zouden we denken. De eerste keer lukte het ons om nog steeds onverklaarbare reden niet om het systeem online te krijgen. De tweede poging via precies dezelfde procedure lukte daarentegen probleemloos. De Devolo-app is samen met een desktop-tool voor Windows en Mac computers uiterst belangrijk voor het installeren, instellen en optimaliseren van het Devolo Magic 2 WiFi-systeem. Maar het is niet overbodig als de fabrikant wat meer tijd steekt in het verbeteren van de inhoud, functionaliteit en vormgeving van deze app.

   

  In het stopcontact

  De Magic-adapters dienen direct in het stopcontact gestoken te worden. Dus gebruik van een verlengsnoer of stekkerdoos is niet mogelijk. Op zich zorgt dit niet voor problemen. De adapters bieden op hun beurt namelijk allemaal plek voor de stekker van een ander apparaat, dus er gaat geen enkel stopcontact verloren. Het is af te raden om op de Magic-adapter op een stekkerdoos met meerdere apparaten aan te sluiten, omdat de maximaal ondersteunde stroomsterkte 16A bedraagt. De standaard wifi-sleutel staat op de achterzijde van de adapter. Omdat deze onzichtbaar is zodra deze in het stopcontact zit, is het verstandig om hiervan een foto te maken of deze op te schrijven.

   

  Automatisch

  De twee kastjes die fungeren als wifi-adapter (de ontvangers met twee LAN-aansluitingen) worden verspreid over de woning geplaatst, waardoor een optimale internetdekking mogelijk wordt. Dit kan natuurlijk per woning verschillen. Als de ledlampjes op beide wifi-adapters ongekleurd zijn, kan de laatste adapter (de zender met slechts één LAN-aansluiting) in het stopcontact gestoken worden. Dit gebeurt bij de modem of router waar de internetverbinding het huis binnenkomt. Deze adapter wordt met de meegeleverde witte netwerkkabel met de modem of router verbonden. Via het stroomnet vinden de adapters elkaar automatisch en wordt een beveiligde en versleutelde verbinding opgezet. Zodra het ledlampje op de adapter continu wit blijft branden is de verbinding voltooid. Wees bij dit proces niet te ongeduldig: het kan soms wel vijf minuten duren voordat de connectie klaar is.

   

  Oudere powerline

  Devolo Magic 2 WiFi maakt gebruik van de nieuwe techniek G.hn. Dit in tegenstelling tot de meeste andere Powerline Homeplug systemen – van Devolo of andere fabrikanten – die de oudere AV2-techniek gebruiken. Het is daardoor niet mogelijk om oudere Powerlineadapters op het Devolo Magic 2 WiFi systeem aan te sluiten. Ook het gebruik van een oud Powerlinesysteem en Devolo Magic 2 WiFi onafhankelijk van elkaar op hetzelfde stroomnetwerk is niet mogelijk.

   

  Meer dan mesh

  Een belangrijk voordeel van Devolo Magic 2 WiFi is dat het systeem niet volledig berust op de mesh wifi-techniek. Bij een puur mesh wifi systeem wordt de internetsnelheid nadelig beïnvloed als een van de nodes verder van de internetbron staat. Vooral in grotere woningen kan dat een probleem zijn. Bij Devolo Magic 2 WiFi is de hoofdader van het netwerk de fysieke Powerlineverbinding via het stroomnet. Dit betekent dat in theorie het mesh wifi gedeelte van het netwerk ook in grotere woningen wordt gevoed met een hogere internetsnelheid. In onze praktijktest bleek het echter minder ideaal uit te pakken. Een adapter die als ontvanger dient en zich binnen een andere elektriciteitsgroep bevindt dan de zender, krijgt minder snel internet toegevoerd dan wanneer beide apparaten binnen dezelfde groep zijn aangesloten.

   

  Meer dan Gigabit

  Devolo Magic 2 WiFi gebruikt de tweede generatie van de G.hn techniek. Dit betekent dat de maximale doorvoersnelheid 2,4Gbps bedraagt. Andere Powerlineadapters kunnen – afhankelijk van het model – maximaal 1,2 Gbps doorvoeren. Ziggo, KPN en T-Mobile leveren op dit moment een maximale internetsnelheid van 1Gbps. In de specificaties gaat het natuurlijk om snelheden die onder de meest optimale omstandigheden behaald kunnen worden. In de praktijk is de doorvoersnelheid van Devolo Magic 2 WiFi en andere Powerlineadapters lager dan de door de fabrikant opgegeven snelheid.

   

  Internetsnelheid

  In onze testopstelling hebben we een Ziggo internetverbinding met een maximale downloadsnelheid van 500Mbps gebruikt. Met Devolo Magic 2 WiFi bereikten we met een ontvanger die op dezelfde verdieping staat als de zender een internetsnelheid van eveneens bijna 500Mbps. Met de ontvanger op de eerste verdieping daalde de internetsnelheid licht naar rond de 425Mbps. Op de tweede verdieping (zolder) bleef nog iets minder dan 300Mbps over. Dit is vergelijkbaar met de Deco M9 Mesh WiFi van fabrikant TP-link en net iets beter dan SuperWifi dat door KPN wordt geleverd. Overigens zijn de genoemde snelheden afhankelijk van diverse factoren die woninggerelateerd zijn. Deze kunnen dus – zelfs redelijk fors – afwijken in andere opstellingen.

   

  Kabeltje

  Naast mesh wifi biedt Devolo Magic 2 WiFi ook de mogelijkheid om in delen van de woning waar een adapter in het stopcontact zit netwerkapparatuur – zoals computers, laptop, televisies, mediaspelers of  NAS – met een netwerkkabel aan het huisnetwerk te koppelen. Op elke ontvanger zijn hiervoor twee LAN-aansluitingen aanwezig. Mochten in een ruimte meer dan twee LAN-aansluitingen nodig zijn om alle apparaten met een netwerkkabel aan te sluiten, dan kan een switch aan de adapter gekoppeld worden. Dit werkt probleemloos en de internetverbinding en -snelheid blijven stabiel. In onze testopstelling hebben we Devolo Magic 2 WiFi ook gebruikt met de Experia modem van KPN en via de adapter een tv-decoder voor Interactieve TV aangesloten. Dit werkte zonder problemen.

   

  Nadelen

  Maar er zijn ook enkele nadelen. Zo zijn de adapters nogal aan de forse kant. Dit betekent dat ze op een wandcontactdoos met twee contacten vaak de tweede aansluiting zullen afdekken en onbruikbaar maken. Wie in een woning woont waar wandcontactdozen midden op de muur zijn geplaatst, moet er rekening mee houden dat eventuele netwerkkabels duidelijk zichtbaar zijn.

   

  Conclusie

  In de hele woning betrouwbaar internet om bijvoorbeeld in meerdere kamers Ultra HD-content te kunnen streamen? Of overal probleemloos kunnen thuiswerken inclusief videovergaderen? Devolo Magic 2 WiFi maakt dit mogelijk. Mede door de eenvoudige installatie is dit een plug-and-playsysteem waar het hele gezin profijt van heeft.

  DevoloDevolo Magic 2 WiFimeshpowerlinewifi

  Reacties

 1. TV-TIP André Rieu: Welcome to My World

  André Rieu: Welcome to My World
  NPO 1 om 19:06 uur
  André Rieu walst met zijn Johann Strauss Orkest al jaren de wereld over. Die reis komt in maart 2020 piepend tot stilstand, op het moment dat de VS in coronalockdown gaat en daarmee na slechts één concert een streep wordt gezet door zijn Amerikaanse tour. Als ook Nederland op slot gaat, wanhoopt de vioolvirtuoos niet. Hij besluit zijn instrument in te ruilen voor een bakblik, waarmee een nieuwe hobby is geboren: bakken.

  TV-TIP WK Voetbal: Portugal - Zwitserland

  WK Voetbal: Portugal - Zwitserland
  NPO 1 om 19:50 uur
  In zijn - hoogstwaarschijnlijk - laatste WK is Ronaldo maar gefocust op één ding: de wereldbeker. Het Zwitserland van Xhaka, Shaqiri en Embolo is het volgende obstakel op de weg naar overwinning. Lukt het de Portugezen de Zwitsers naar huis te sturen? In de laatste poulewedstrijd verloren de Portugezen van Zuid-Korea. En tijdens het EK stuntte de Zwitsers nog tegen de Fransen door - na een 3-3 gelijkspel - de penalty shoot-out te winnen.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)