Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  SAB flikt het weer

  Decoderfabrikant SAB heeft een nieuwe HD-satellietontvanger op de markt gebracht. Kan de Sky 5100CISC indruk op ons maken?
  Jarco Kriek
  29 september 2016
  9,0
  comments 2
  SAB flikt het weer

  In veel landen, waaronder Nederland, is SAB de afgelopen jaren een begrip geworden op de markt van tv-decoders. De modelnaam van deze nieuwste SAB-ontvanger verraadt de belangrijkste manieren om naar tv-zenders te kunnen kijken: de aanduiding CISC staat namelijk voor Common Interface en smartcard. Dat betekent dat het apparaat beschikt over zowel een interne kaartlezer als een CI-slot. SAB stapt bij dit model af van de plaatsing van de smartcard onder een klep aan de voorzijde. De interne kaartlezer en het CI-slot vinden we namelijk aan de achterzijde van deze ontvanger.

   

  Toekomstzeker

  Dat brengt ons direct bij een belangrijk pluspunt van de SAB Sky 5100CISC. De ontvanger is toekomstzeker door de mogelijkheid om naast gebruik van de kaartlezer ook een smartcard via een CI-module te gebruiken. Een kat in de zak kopen is er dus niet bij. Gebruik van de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen is probleemloos met de interne kaartlezer. Tenminste: voor alle zenders die niet in de extra beveiligde CWOE-codering uitzenden, Het gaat hierbij onder meer om de zenders FOX Sports 2 HD en Mezzo HD. De verwachting is dat er in de toekomst meer zenders in CWOE gaan uitzenden. De werking van de interne kaartlezer is voor de toekomst niet gegarandeerd omdat er geen sprake is van certificering van de coderingstechniek. Mochten er echter problemen ontstaan - iets dat overigens niet snel te verwachten is - dan kan de koper altijd nog blijven kijken dankzij de CI-mogelijkheid. Door gebruik van een CI-module - die wel los aangeschaft moet worden - kan men dan gewoon naar tv-zenders blijven kijken. De SAB Sky 5100CISC werkt probleemloos met de CI-modules van CanalDigitaal en TV Vlaanderen CI-modules, waaronder de nieuwe Viaccess ORCA-module met geïntegreerde smartcard. Op deze manier komen ook de in CWOE uitgezonden zenders in beeld, die niet met de interne kaartlezer bekeken kunnen worden.

   

  Aansluitingen

  De mogelijkheden voor het plaatsen van een smartcard vinden we dus aan de achterzijde van de ontvanger. Daar vinden we natuurlijk nog meer aansluitmogelijkheden. Opvallend is de aanwezigheid van een fysieke scart-aansluiting. Dat is bij veel ontvangers op dit moment niet meer het geval. Natuurlijk heeft aansluiten via HDMI de voorkeur, maar analoog kijken is bij de SAB Sky 5100CISC zeker geen probleem. De RS232-poort wordt alleen gebruikt voor servicedoeleinden en niet door de consument. De tuner is gevoelig, maar heeft geen mogelijkheid om naar een andere ontvanger door te lussen. Er zijn twee USB 2.0 aansluitingen. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld een externe 2,5 inch USB harde schijf van stroom voorzien zonder gebruik van een voedingsadapter. Het digitale geluid verloopt via een optische kabel. Via de netwerkaansluiting kan de ontvanger op het huisnetwerk en dus het internet aangesloten worden. Ondersteuning van wifi via USB is ook aanwezig. De hiervoor benodigde USB wifi-adapter wordt overigens niet meegeleverd.

   

  In de doos

  Net als bij overige SAB ontvangers worden er niet veel accessoires meegeleverd. In de verpakking vinden we naast de dedoder alleen de afstandsbediening met benodigde AAA-batterijen. Deze afstandsbediening voldoet in gebruik goed. Hij is klein en ligt lekker in de hand. De toetsen moeten wel wat stevig worden ingedrukt. Ook vinden we een goede Nederlandstalige handleiding in de verpakking. Een externe adapter is niet nodig omdat de voeding in het apparaat is ingebouwd. Een hardwarematige aan/schakelaar ontbreekt: wie het apparaat geheel stroomloos wil maken, moet de stekker uit het stopcontact halen.

   

  Uiterlijk

  Het uiterlijk en de vormgeving van de SAB Sky 5100CISC is fraai. Omdat aan de voorzijde een frontklep ontbreekt, loopt het geheel mooi in elkaar door. Aan de voorzijde vinden we wel enkele bedieningstoetsen. Die zijn dus wel zichtbaar, maar werden door SAB sierlijk in het ontwerp geïntegreerd. De zwarte kleur geeft de ontvanger een chic uiterlijk. Er is geen mogelijkheid voor het aansluiten van een infraroodoog. Hierdoor kan de ontvanger niet onzichtbaar achter de televisie of in een kast geplaatst worden. Op zich is dat groot probleem, omdat het apparaat zeker niet misstaat in de huiskamer.

   

  Beeldkwaliteit

  Belangrijk bij een tv-ontvanger is natuurlijk de beeldkwaliteit. Daarover kunnen we heel kort zijn: die is zeer goed. De keuze van diverse beeldformaten tot 1080p is mogelijk. In de automatische stand werkt het overschakelen naar andere beeldformaten goed. De SAB Sky 5100CISC is niet geschikt voor het ontvangen en bekijken van Ultra HD-kanalen. Dit komt onder meer omdat de HEVC/H.265 compressietechniek niet ondersteund wordt. Het aantal tv- en radiokanalen dat in het apparaat opgeslagen kan worden bedraagt maximaal vijfduizend. Meer dan voldoende dus.

   

  Veel zoekmogelijkheden

  Er zijn meer dan voldoende zoekmogelijkheden op de SAB Sky 5100CISC. Voor Nederlandse en Vlaamse satellietkijkers is fastscan het belangrijkst. Hiermee kunnen we de meest actuele zenderlijsten van CanalDigitaal en TV Vlaanderen inladen. Door de automatische verversing aan te zetten, worden de kanalen direct geactualiseerd wanneer een nieuwe zenderlijst beschikbaar is. Een andere belangrijke en goed werkende zoekmogelijkheid is blindscan. Hiermee worden vrijwel alle zenders die op een satelliet worden uitgezonden door de ontvanger gedetecteerd en in de zenderlijst geplaatst. Ook kunnen we satellieten handmatig of automatisch worden afgezocht, of meerdere satellieten tegelijk op basis van in de ontvanger geplaatste transponderlijsten. De transponderdatabase is actueel en wordt bij elke firmware-update – als het nodig is – aangepast. Nieuwe firmware kan via het internet of met een USB-stick in het apparaat geplaatst worden.

   

  DiSEqC

  De SAB Sky 5100CISC heeft uitgebreide DiSEqC mogelijkheden. Hierdoor kunnen we op vrijwel alle manieren schotelinstallaties aansluiten. De protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en 1.3 USALS worden ondersteund. De samenwerking met DUO LNB en Triple LNB verloopt probleemloos. In onze testopstelling konden we zonder problemen een schotelinstallatie met zestien zelfstandige werkende LNB's aansluiten. Voor wie moeite heeft om zelf de DiSEqC-instellingen handmatig goed in de ontvanger te plaatsen, is de automatische DiSEqC-optie een uitkomst: deze werkt prima. Ook een Unicable LNB kan worden aangesloten.

   

  Opnemen

  Er kan geen interne harde schijf in de ontvanger worden geplaatst, maar dat betekent niet dat er geen opnamemogelijkheden zijn. Deze komen beschikbaar als we via USB een harde schijf of USB-stick aansluiten. Wel is er vanwege de enkele tuner sprake van een beperking bij het opnemen. Zo kunnen we alleen opnemen en gelijktijdig kijken naar zenders als deze op dezelfde transponder worden uitgezonden. Verder kunnen we een lopend en live bekeken programma tijdelijk pauzeren om later weer verder te kijken vanaf het pauzepunt.

   

  Lekker simpel

  Zoals we van SAB gewend zijn, is de grafische interface en menustructuur eenvoudig van opzet. Het oogt allemaal misschien minder gelikt dan bij andere ontvangers maar deze eenvoud maakt de ontvanger wel zeer gebruikersvriendelijk. Jong en oud kan het apparaat zonder problemen bedienen. Dat betekent overigens niet dat er weinig instelmogelijkheden zijn. Wie zich in het menu verdiept, kan veel extra mogelijkheden uit het apparaat halen. Natuurlijk zijn ook de bekende mogelijkheden als EPG, favorietenlijsten en teletekst aanwezig. Deze werken deze probleemloos.

   

  Online

  De SAB Sky 5100CISC beschikt over uitgebreide netwerkmogelijkheden. We kunnen binnenshuis live tv-zenders naar computer of tablet streamen. Ook is er een mediaspelerfunctie aanwezig. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld via USB naar films en foto's kijken en naar muziek luisteren. Online kunnen we naar tienduizenden internetzenders luisteren en ook het online kijken naar internetstreams van tv-zenders behoort tot de mogelijkheden. Kijken naar IPTV-zenderpakketten is ook mogelijk, en dat zijn nog maar slechts enkele mogelijkheden van de online functies van de Sky 5100CISC. In veel gevallen moet men daar overigens wel zelf wat moeite voor doen, maar dat is na enige studie best simpel. Hierbij geldt dat YouTube een goede vriend is: er zijn video's waarin duidelijk en met heldere beelden uitleg wordt gegeven over het uitvoeren van de juiste instellingen.

   

  Conclusie

  SAB heeft weer een kwalitatief goede ontvanger tegen een zeer betaalbare prijs op de markt gebracht. Door ondersteuning van de nieuwe CI+ module van CanalDigitaal en TV Vlaanderen is het apparaat - zonder dat het gecertificeerd is - toekomstzeker.

   

  OPSTART EN VERBRUIK De SAB Sky 5100CISC gebruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf is het verbruik 15 watt. De opstarttijd bedraagt meer dan dertig seconden.

   

  FIRMWARE We hebben de SAB Sky 5100CISC getest net de firmwareversie 1.20B2. De geteste ontvanger is beschikbaar gesteld door SAB Satellite, Rotterdam.

  SABSky 5100CISC

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  TV-TIP Keet skate

  Keet skate
  NPO 3 om 19:20 uur
  De jonge Keet is een van de beste skateboarders ter wereld en bereidt zich voor op de Olympische Spelen. Hoe doet ze dit?

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  De gepensioneerde Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard komt weer in actie om een jonge mysterieuze vrouw te helpen.

  Interview

  • *

   Tala Gouveia

   McDonald & Dodds

   Een nieuw Brits speurdersduo meldt zich op de plaats delict in de universiteitsstad Bath. Tala Gouveia is hoofdinspecteur Lauren McDonald.
   Reacties0 reactie(s)