Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Streamingdienst discovery+ een jaar later: Klaar voor de toekomst

  Het afgelopen jaar is discovery+ flink uitgebreid. Tijdens de Olympische Winterspelen nemen we de streamingdienst opnieuw onder de loep.
  Jarco Kriek
  9 februari 2022
  8
  comments 1
  Streamingdienst discovery+ een jaar later: Klaar voor de toekomst

  Ongeveer een jaar geleden verscheen de streamingdienst discovery+ op de Nederlandse markt. Het is indrukwekkend hoe het aanbod sindsdien is uitgebreid. Tijdens de Olympische Winterspelen in China is er nog veel meer moois te zien en werpen we een nieuwe blik op de dienst.

   

  Online à la carte

  Online televisie verdringt traditionele lineaire televisie. Eigenlijk komt hiermee een wens van veel kijkers uit: abonneren op het tv-aanbod dat je zelf graag ziet. Tv à la carte, dus. Het is echter de vraag of de consument daarbij de huidige ontwikkeling voor ogen had. Het groeiende aantal streamingdiensten zorgt voor versnippering van content, waardoor er steeds meer abonnementen moeten worden genomen om een volwaardig aanbod te hebben. Onder de streep zorgt deze online variant van tv à la carte hierdoor voor een flinke stijging van de tv-uitgaven.

   

  Entertainment

  Een positieve uitzondering is discovery+. Een jaar na de marktintroductie in Nederland heeft deze streamingdienst twee verschillende abonnementen. Het eerste abonnement biedt alleen het entertainmentaanbod. Dit bestaat uit 55.000 afleveringen van bijna drieduizend beschikbare series en documentaires. Een groot deel hiervan is ook lineair te zien op één van de Discovery Benelux-zenders, zoals Discovery, ID en TLC. Het voordeel van discovery+ is dat de streamingdienst geen reclameonderbrekingen kent. Een deel van het programma-aanbod is afkomstig van lineaire zenders die inmiddels niet meer bestaan - zoals Fine Living en Food Network - of van zenders die in Nederland niet beschikbaar zijn, zoals HGTV, Motor Trend en Paranormal. Tevens biedt discovery+ een groot aantal documentaires van de Britse publieke omroep BBC. Om het entertainmentdeel compleet te maken zijn er honderden discovery+ Original Series beschikbaar. Het Entertainment-abonnement kost €3,99 per maand of €39,99 per jaar.

   

  Sport

  De tweede abonnementsvorm van discovery+ is Entertainment & Sport. Naast het bovengenoemde entertainmentaanbod biedt dit abonnement ook content van Eurosport en aangekochte uitzendrechten, zoals vechtsport UFC en PGA Golf. In het geval van Eurosport gaat het om meer dan live kijken naar de lineaire zenders Eurosport en Eurosport 2. Sportevenementen kunnen ook reclamevrij worden teruggekeken. Van diverse sportevenementen - zoals alle grand slam tennistoernooien en wielerwedstrijden als Tour de France - zijn in Nederland exclusief via discovery+ meerdere reclamevrije streams beschikbaar. Zo is het mogelijk om naar vrijwel alle gelijktijdig gespeelde tenniswedstrijden te kijke. Of om regisseur te worden van uw eigen wielerzender tijdens wielerkoersen waarbij discovery+ de keuze biedt uit diverse beschikbare streams. Dit sportaanbod is niet los te koop, maar alleen bij het Entertainment & Sport-abonnement. Dit abonnement kost €5,99 per maand of €59,99 voor een jaarabonnement. Tot 20 februari is het jaarabonnement zelfs met 50 procent korting te koop voor €29,99. Met deze aanbieding is discovery+ zelfs de goedkoopste streamingdienst van Nederland.

   

  Olympische Spelen

  Van 4 tot en met 20 februari - dus binnen de kortingsperiode van het Entertainment & Sport-abonnement - worden in en om de Chinese hoofdstad Beijing de Olympische Winterspelen georganiseerd. Discovery Inc. is vrijwel wereldwijd de rechtenhouder van dit sportevenement. Dit is ook voor de Nederlandse markt het geval. De Olympische Spelen zijn volledig via discovery+ te volgen. Ook als er op de drukste olympische dag vijftien evenementen gelijktijdig plaatsvinden en het aantal beschikbare streams tot boven de twintig kan oplopen. Op discovery+ is elke olympische atleet, elk moment en elke wedstrijd live te zien. Elk onderdeel van het olympische verhaal wordt via de streamingdienst in beeld gebracht, zodat het evenement ondanks de coronapandemie kan worden ervaren alsof je erbij bent. Naast live verslag van alle olympische wedstrijden worden veel experts en analisten ingezet om de prestaties te duiden.

   

  Beginscherm

  Hoewel Discovery duidelijk heeft geprobeerd om de content van discovery+ goed vindbaar te maken, is dit in praktijk niet helemaal gelukt. Het aanbod is te groot en te gevarieerd, en daardoor komt het allemaal wat minder overzichtelijk over. Gelukkig is er de zoekfunctie om direct op zoek te gaan naar de gewenste content. Daarnaast zijn er verschillende onderdelen verzameld op zenderniveau, en series en documentaires gerangschikt op categorie. Door eens goed door de diverse onderdelen te zoeken, kom je echt pareltjes tegen.

   

  Live kijken

  Naast het uitgesteld reclamevrij kijken is het met discovery+ ook mogelijk om live tv-zenders te volgen. Het gaat hierbij jammer genoeg niet om alle zenders die Discovery in de Benelux lineair aanbiedt aan providers als Ziggo en KPN. Live online kijken kan alleen bij de zenders TLC, ID, Eurosport en Eurosport 2. Van de overige zenders zijn overigens wel vrijwel alle programma's binnen het contentaanbod van discovery+ terug te vinden. Een nadeel hiervan is het zoeken naar de juiste content, maar het voordeel is reclamevrij kijken. Bij Eurosport is het handig dat terugkijken via de tv-gids bij discovery+ wordt ondersteund.

   

  Beeldkwaliteit

  Belangrijk bij een tv-dienst is natuurlijk de beeldkwaliteit. Die is bij discovery+ goed, want de streams zijn in veel gevallen Full HD 1080p. discovery+ is niet alleen via de website van de streamingdienst te bekijken, maar ook via een app op tablet en smartphone. Dit geldt ook voor Smart TV internettelevisies van de bekende fabrikanten. Daarbij valt ons op dat de app voor Android TV/Google TV televisies - die ook wordt gebruikt in Android TV mediaspelers zoals de Chromecast met Google TV, Nvidia Shield TV en Xiaomi Mi Box - goed functioneert, maar dat de app voor Samsung-televisies onstabiel is. De best functionerende app is die van de Apple TV HD/4K.

   

  Conclusie

  Wat een fijne streamingdienst is discovery+ toch. Er is wat te vinden voor het hele gezin en dankzij hoogwaardige series en documentaires keert met deze streamingdienst het echte Discovery-gevoel uit de hoogtijdagen van Discovery Channel weer terug. discovery+ is in een jaar tijd flink verbeterd, maar technisch ligt er nog een aardige klus om de kijker nog meer tevreden te stellen.

  discovery+streamingdienstDiscoveryEurosport

  Reacties

 1. TV-TIP WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten

  WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten
  NPO 1 om 15:50 uur
  Nederland neemt het vandaag in de achtste finale van het WK op tegen de Verenigde Staten. De groepsfase zorgde voor niet al te veel weerstand dus nou moeten de Oranje leeuwen laten zien wat ze in huis hebben. Laten we hopen dat Virgil van Dijk de mannen naar een overwinning kan leiden, anders houdt het WK hier op voor Oranje.

  TV-TIP Klaas Kan Alles

  Klaas Kan Alles
  NPO 3 om 18:33 uur
  Klaas kan een hoop, maar niet alles. In de afgelopen jaren ging hij bijvoorbeeld bijna koppie onder toen hij tijdens zijn missie ‘150 meter onder water zwemmen zonder zuurstof’ de hemelpoort al op een kier zag staan. Maar van verliezen, nee, daar houdt Klaas niet van. Dit keer wordt hij uitgedaagd om een boot, vliegtuig én auto op afstand te besturen. Omdat een van de drie voortuigen op ware grootte moet zijn, vertrekt hij naar Oxford waar een bedrijf driftig sleutelt aan een zelfrijdende auto.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)