Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Viaplay: Voor verbetering vatbaar

  Nederland heeft er met Viaplay een nieuwe streamingdienst bij. Sport is het belangrijkste onderdeel, maar er zijn ook films en series.
  Jarco Kriek
  23 maart 2022
  7
  comments 5
  Viaplay: Voor verbetering vatbaar

  Nordic Entertainment Group (NENT) probeert met streamingdienst Viaplay een plekje op de Nederlandse markt te veroveren. Dat dit op voorhand een moeilijke zaak zou gaan worden, was wel duidelijk. Netflix zit met rond de vier miljoen abonnees comfortabel op de stoel van marktleider. Maar ook andere internationale streamingdiensten zoals Disney+ en Amazon Prime Video timmeren in ons land goed aan de weg. Dit geldt ook voor Nederlandse streamingdiensten als Videoland en NPO Plus.

   

  Uitzendrechten

  Voorafgaand aan de komst naar Nederland heeft NENT voor Viaplay de uitzendrechten van de Formule 1 bij Ziggo Sport weggekaapt. NENT betaalde voor alleen deze uitzendrechten een bedrag van meer dan honderd miljoen euro voor een periode van drie jaar. Nu rollen analisten vaker over elkaar heen, maar over één ding zijn zij het wel eens: dit bedrag is op geen enkele manier terug te verdienen. NENT probeert zijn plek op de Nederlandse markt voor streamingdiensten dus vooral te kopen.

   

  Meer sport

  Naast Formule 1 zijn er nog meer sporten te zien bij Viaplay. Zo zijn de PDC Darts toernooien niet meer bij RTL 7, maar bij Viaplay te zien. Ook sloot het bedrijf voor de komende vijf jaar dure uitzendrechtendeals voor de live verslagen van alle wedstrijden van de Duitse Bundesliga en Engelse Premier League voetbalcompetities. Daarnaast zijn enkele in Nederland minder populaire sporten in het Viaplay-aanbod aanwezig.

   

  F1 TV PRO

  De Formule 1 is met wereldkampioen Max Verstappen natuurlijk een goede abonneetrekker. NENT heeft echter niet alleen te veel geld voor de uitzendrechten betaald, maar het Zweedse bedrijf heeft ook niet heel slim onderhandeld. In landen zoals Duitsland, waar Sky ook de hoofdprijs voor de uitzendrechten voor Formule 1 heeft betaald, mag de concurrerende streamingdienst F1 TV PRO niet los verkocht worden. In Nederland blijft F1 TV PRO echter gewoon verkrijgbaar voor 65 euro per jaar. Wie alleen in Formule 1 geïnteresseerd is, is bij Viaplay op jaarbasis 103 euro duurder uit dan bij F1 TV PRO. Door kortingsacties valt het verschil het eerste jaar wat lager uit.

   

  Beeldkwaliteit

  Over de beeldkwaliteit van Viaplay, vooral bij live sport, is het een en ander op te merken. Tot 1 maart werd live sport door NENT in de landen waar Viaplay beschikbaar is in de beeldresolutie 720p gestreamd. Nederland is het eerste land waar live sport in 1080p wordt aangeboden. Dit heeft in de eerste week tot de nodige problemen geleid bij live voetbal- en dartsuitzendingen. Ook bij de Formule 1 ging niet alles goed. De eerste twee dagen van het testevenement in Bahrein werd er door Viaplay in het kwalitatief mindere 720p gestreamd. Op de derde dag werd weliswaar naar 1080p omgeschakeld, maar bleef de beeldkwaliteit nog steeds achter bij het HD-beeld dat vorig jaar door Ziggo Sport werd geleverd.

   

  Entertainment

  Over de beeldkwaliteit bij het entertainmentaanbod is weinig negatiefs te melden: die is in orde. Het aanbod van aangekochte films is minder goed. Dat zijn overwegend oudere titels. Ook is er een selectie series die niet exclusief door Viaplay wordt aangeboden. Het gaat om aangekochte content van STARZPLAY en NBCUniversal. Voor de jongere gezinsleden is er een ruim aanbod van kinderseries.

   

  Viaplay Originals

  Aantrekkelijker vinden we de eigen content die NENT voor Viaplay laat maken. Hierbij is goed te zien dat NENT een Scandinavisch bedrijf is. De meeste Viaplay Originals zijn kwalitatief goede series uit Denemarken, Zweden en Noorwegen. Wie dus bijvoorbeeld van Scandinavische drama- en misdaadseries houdt, zit bij Viaplay goed. En nu Viaplay de focus op meer landen gaat leggen, komen er ook uit deze nieuwe markten Viaplay Originals in het aanbod. Zo wordt het aanbod in 2022 met minimaal zeventig Viaplay Originals uitgebreid. Nederlandse series die zijn aangekondigd zijn Something Stupid van Saskia Noort en De schuldige.

   

  Apps

  Viaplay is beschikbaar via apps voor de meest gebruikte Smart TV-internettelevisies, online mediaspelers, tablets, smartphones en spelconsoles, en ook via de website. Alle apps van ondersteunde apparaten zijn duidelijk, met content ingedeeld op categorie. Er zijn tot vijf gebruikersprofielen in te stellen. Aan de hand van hun kijkgeschiedenis krijgen gebruikers binnen het eigen profiel suggesties voor te kijken content. Verder bestaat de mogelijkheid om zelf een lijst samen te stellen van films, series en documentaires die nog bekeken moeten worden.

   

  Verder kijken

  Op de thuispagina van de app staat als eerste bij elk profiel weergegeven welke films en series op dat moment worden bekeken. De content speelt direct verder wanneer op de thumbnail van de betreffende titel wordt gedrukt. Op deze manier kan makkelijk en probleemloos worden overgeschakeld tussen verschillende apparaten zonder content te verliezen.

   

  Offline kijken

  De apps voor tablet en smartphone bieden de mogelijkheid om content te downloaden. Deze gedownloade content kan gedurende een bepaalde periode zonder internetverbinding bekeken worden. Handig voor tijdens een vakantie, of bijvoorbeeld in het vliegtuig of de auto.

   

  Beperking

  Het grootste nadeel van Viaplay is zonder twijfel de beperkingen die door NENT zijn toegepast om accountsharing - het delen van een abonnement met meerdere mensen - te voorkomen. Er kunnen maximaal vijf apparaten gelijktijdig aan een abonnement worden gekoppeld. Van deze vijf apparaten kan uiteindelijk op maximaal twee apparaten gelijktijdig worden gekeken. Vooral het maximum van vijf apparaten is voor veel huishoudens in de praktijk veel te krap.

   

  Prijs

  Viaplay is samen met Netflix de duurste streamingdienst die in Nederland verkrijgbaar is. Tot 1 augustus kost een abonnement €9,99 per maand, daarna geldt de reguliere maandprijs van €13,99. Het abonnement is niet alleen rechtstreeks bij Viaplay verkrijgbaar. Abonnees van VodafoneZiggo (Ziggo), KPN, T-Mobile en Delta Fiber (Delta en Caiway) kunnen het abonnement ook via hun provider kopen. Het voordeel hiervan is dat bij diverse providers extra korting op Viaplay wordt gegeven als meerdere abonnementen worden gestapeld. Een ander tijdelijk voordeel is dat de Formule 1 tot 1 augustus in het weekend ook via een lineair kanaal wordt aangeboden.

   

  Conclusie

  Viaplay is in Nederland uiterst moeizaam uit de startblokken gekomen. De eerste indruk is bij veel mensen belangrijk, en dus wordt het moeilijk om het vertrouwen terug te winnen. Viaplay is niet alleen te duur, maar ook de beperking die wordt gehanteerd om accountsharing te voorkomen is velen een doorn in het oog.

  ViaplayFormule 1streamingdienstF1 TV ProNENTNordic Entertainment GroupStarzplayNBCUniversal

  Reacties

 1. TV-TIP WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten

  WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten
  NPO 1 om 15:50 uur
  Nederland neemt het vandaag in de achtste finale van het WK op tegen de Verenigde Staten. De groepsfase zorgde voor niet al te veel weerstand dus nou moeten de Oranje leeuwen laten zien wat ze in huis hebben. Laten we hopen dat Virgil van Dijk de mannen naar een overwinning kan leiden, anders houdt het WK hier op voor Oranje.

  TV-TIP Klaas Kan Alles

  Klaas Kan Alles
  NPO 3 om 18:33 uur
  Klaas kan een hoop, maar niet alles. In de afgelopen jaren ging hij bijvoorbeeld bijna koppie onder toen hij tijdens zijn missie ‘150 meter onder water zwemmen zonder zuurstof’ de hemelpoort al op een kier zag staan. Maar van verliezen, nee, daar houdt Klaas niet van. Dit keer wordt hij uitgedaagd om een boot, vliegtuig én auto op afstand te besturen. Omdat een van de drie voortuigen op ware grootte moet zijn, vertrekt hij naar Oxford waar een bedrijf driftig sleutelt aan een zelfrijdende auto.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)