Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    20 Europese landen schakelen analoge tv uit

    Met afgelopen week Oostenrijk dat de laatste analoge zender uitschakelde, hebben nu 15 Europese landen de analoge televisie via de ether helemaal stopgezet en vervangen door DVB-T.
    Jan-Hein Visser
    10 juni 2011
    comments 1
    20 Europese landen schakelen analoge tv uit
    Met afgelopen week Oostenrijk dat de laatste analoge zender uitschakelde, hebben nu 15 Europese landen de analoge televisie via de ether helemaal stopgezet en vervangen door DVB-T. Ondanks de aanwezigheid van uitgebreide mogelijkheden voor kabeltelevisie in diverse landen blijft het aantal nieuwe zenders dat via DVB-T start ook fors stijgen.

    Deze maand zijn 15 Europese landen met de uitschakeling van analoge etherfrequenties helemaal klaar. Het gaat naast Oostenrijk om België, Nederland, Luxemburg, Noorwegen, Denemarken, Duitsland,  Zwitserland, Estland, Letland, Finland, Zweden, Slovenië en Spanje en Kroatië. Later dit jaar volgen nog Frankrijk, Tsjechië, IJsland, Malta en Cyprus. HDTV via de ether (Free to Air en/of betaal tv) is verkrijgbaar in Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, Spanje (TVE is daar zelfs vrijwel exclusief via DVB-T in HD te zien), Italië, Litouwen. Letland, Luxemburg, Zweden, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Nederland doet in het HD-rijtje nadrukkelijk niet mee en het zenderaanbod via DVB-T in België is al helemaal miniem te noemen.

    In Europa zijn intussen al meer dan 1800 omroepen actief via DVB-T tegen 1500 in oktober 2010. Daarbij zitten wel heel veel lokale en regionale zenders. Vooral in Italië, Spanje en Denemarken zijn er volgens observaties van de EU veel lokale zenders actief. Het is Italië dat de kroon spant met lokale zenders via DVB-T, maar dat was voorheen ook al zo via de analoge ether en in Italië is dat altijd de belangrijkste ontvangstmethode geweest want kabelnetten bestaan er zo goed als niet.


    DVB-TEUHDTVAnaloog

    Reacties