Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Minder belangstelling voor glasvezel

    De Nederlandse consument heeft minder belangstelling voor vaste diensten die via glasvezel geleverd worden. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Breedbandwinkel.nl.
    Jarco Kriek
    3 september 2016
    comments 22
    Minder belangstelling voor glasvezel

    De Nederlandse consument heeft minder belangstelling voor vaste diensten die via glasvezel geleverd worden. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Breedbandwinkel.nl.


    Wat betreft internetsnelheid is glasvezel als techniek inmiddels ingehaald door kabel en VDSL. Het voordeel van glasvezel is dat niet alleen hogere, maar ook symmetrische internetsnelheden aan de consument geleverd kunnen worden. Bij een symmetrische snelheid is de down- en uploadsnelheid gelijk. Bij kabel en VDSL is de uploadsnelheid in de meeste gevallen slechts tien procent van de geadverteerde downloadsnelheid.

    Twee jaar onderzoek

    Breedbandwinkel.nl onderzocht het bestelgedrag van internetabonnementen van de afgelopen twee jaar. Bij kabelinternet steeg de door consumenten bestelde snelheid van 40 naar 100Mbps. Bij glasvezel bleef dit gemiddelde rond de 60Mbps hangen. Het aantal huishoudens dat over glasvezel beschikt, blijft ook ver achter bij de verwachting. Enkele jaren geleden werd berekend dat in 2017 rond de 3,5 miljoen huishoudens een glasvezelaansluiting zouden hebben. De teller staat op dit moment op 2,5 miljoen en met het nieuwe beleid van KPN waarbij de koperdraadtechniek VDSL technisch wordt opgewaardeerd, is het aansluiten van een miljoen woningen binnen een jaar een utopie. VDSL wordt in het onderzoek dan ook een goed alternatief voor glasvezel genoemd.

    KPNglasvezelkoperdraadkabelZiggointernetinternetsnelheidAutoriteit Consument & MarktACMTelecommonitorReggefuber

    Reacties

  1. TV-TIP 90's Dance

    90's Dance
    NPO 3 om 20:22 uur
    Danceformatie T-Spoon scoorde nooit een nummer 1-hit in Nederland, maar ging in 1997 wél de halve wereld over met de zomerhit Sex on the Beach. De groep haalde hoge noteringen in Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland en haalde in Japan wél de nummer 1-notering. In de laatste aflevering van 90’s Dance vertellen alle betrokkenen over de bizarre tijden die aanbraken nadat ze een wereldhit scoorden met de ondeugende dance-classic. Zangeres Linda Estelle durfde haar ouders bijna niet te vertellen over het succes.

    TV-TIP The Survivor

    The Survivor
    RTL 7 om 20:25 uur
    De Poolse Harry Haft (Ben Foster) moet concentratiekamp Auschwitz overleven door letterlijk te vechten voor zijn leven. Een SS-officier dwingt hem om het op te nemen tegen zijn medegevangenen. Hij overleeft het kamp en gaat naar New York. Daar begint hij weer met boksen, in de hoop op bekendheid, zodat zijn geliefde hem terug kan vinden.

    Interview