Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Caiway hoopt analoge afschakeling probleemloos door te voeren

    Kabelbedrijf Caiway uit het Westland verwacht geen noemenswaardige problemen bij de analoge afschakeling op de 'digitale' datum 10-10-10. Dit maakte Aart Verbree namens het bedrijf duidelijk op een bijeenkomst van programmaraden.
    Jan-Hein Visser
    5 oktober 2009
    comments 0
    Caiway hoopt analoge afschakeling probleemloos door te voeren
    Eerder berichtte Totaal TV al over de definitieve plannen van Caiway om analoge televisie in zijn geheel te beëindigen per 10 oktober 2010 ofwel op 101010. Algemeen directeur Aart Verbee van Caiway maakte in zijn presentatie aan programmaraden en op daarover gestelde vragen duidelijk dat hun actie volstrekt legitiem is en geen problemen oplevert voor de kijker.

    Caiway, wat voort komt uit de CAI Westland, verspreidde al in 2005 gratis digitale settopboxen waarmee een groot aantal zenders zonder meerkosten kon en kan worden bekeken. Daarbovenop zijn er vele pluspakketten met veel meer (buitenlandse) zenders en als 'service' is er momenteel nog een analoog pakket van 24 kanalen. Dit zal echter op de bewuste digitale D-day in één keer uit de lucht gaan. De vrijkomende capaciteit kan dan vooral voor HD kanalen worden gebruikt. Overigens loopt Caiway daar ook al mee voorop waarbij ze eind dit jaar op 20 HD kanalen hopen te zitten. Het enige dat voorlopig nog analoog blijft is FM Radio. Dit neemt maar een kleine bandbreedte in beslag en er is ook nog geen effectief alternatief voor dat echt een volwaardige vervanger is voor de FM-tuners.

    Klanten die echt moeite hebben met de actie kunnen 'per dag' opzeggen of krijgen een tussenoplossing aangeboden om het signaal in huis nog door te sturen op analoge wijze. De opmerkingen van 'onwettige praktijken' pareerde dhr. Verbree door te stellen dat een bedrijf alléén de minimaal 15 analoge programma's moet doorgeven 'als er analoge televisie wordt aangeboden'. Caiway zet echter volledig in op digitalisering. Zo wil het bedrijf bijvoorbeeld in Dordrecht-Zuid en Krimpen aan den IJssel via glasvezel digitale diensten gaan aanbieden en hoopt dus haar werkgebied gestaag uit te breiden.

    Op de vraag waarom Caiway geen programmaraad heeft antwoordde Verbree dat ze die wel degelijk hebben en wel de zogeheten KAR of Klant Advies Raad. Deze heeft afgelopen week evenwel akkoord gegeven voor de volledige digitalisering, iets wat in schril contrast staat met de meerderheid van de programmaraden die zeer veel moeite lijken te hebben met bijvoorbeeld het verminderen van het analoge aanbod door kabelmaatschappij Ziggo. Met de KAR zijn volgens Verbree nooit problemen maar Caiway luistert wel degelijk naar wat zij vinden over de manier waarop Caiway met hun klanten omgaat. Caiway stelt dan ook dat ze zich nergens aan de mediawet onttrekken. Behalve zeer kritische aanwezige programmaraadsleden uit diverse delen van het land berichtten overigens ook zowel Radio West als Rijnmond.nl (RTV Rijnmond) niet echt positief over de geplande volledige digitalisering door Caiway.




    CAIWCaiway

    Reacties

  1. TV-TIP Ik Ben Onzichtbaar

    Ik Ben Onzichtbaar
    NPO 3 om 19:20 uur
    Het verhaal van Joodse kinderen in de Tweede Wereld­oorlog wordt concreet gemaakt met voorwerpen die ze in Nederland achterlieten. Kinderen in de studio kunnen vragen stellen over de poppenhuizen, kleding of instrumenten. Door middel van stopmotion-filmpjes wordt duidelijk wat er met de vorige eigenaartjes van de spullen gebeurd is. Ik Ben Onzichtbaar leert de jeugd over WO II op een manier die dicht op hun eigen belevingswereld aansluit.

    TV-TIP Dwars door de Lage Landen

    Dwars door de Lage Landen
    NPO 2 om 20:16 uur
    Arnout Hauben wandelt van Lauwersoog naar De Panne, en betreedt in deze week Drenthe. Zijn groep wordt opgeschrikt door het gebrul van een leeuw, en na een korte zoektocht vinden ze een opvang voor mishandelde dieren. Niet ver daar vandaan bezoeken ze Wilhelminaoord, waar vroeger arme families en zwervers aan het werk werden gezet. Arnaud spreekt met de laatste zwerver in het dorp, en dat blijkt een bijzonder figuur.

    Interview