Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo technisch klaar voor 3D-TV

    Het Ziggo-netwerk is technisch geheel klaar voor 3D-televisies. Ook de interactieve HD-kabeldecoder is hiervoor te gebruiken. Ziggo demonstreerde vandaag 3D-TV via het eigen netwerk,
    Jarco Kriek
    6 april 2010
    comments 0
    Ziggo technisch klaar voor 3D-TV

    Mediabedrijf Ziggo is technisch klaar om 3D-TV via het eigen netwerk aan te bieden. Ook zijn de interactieve HD-kabeldecoders van Ziggo voor 3D-TV te gebruiken. Probleem is echter dat de 3D-televisie de weg naar de huiskamer nog niet gevonden heeft en er nauwelijks beschikbaar 3D-content aanwezig is.

    Belangrijke eerste stap is dat de 3D-televisie de weg naar de consument weet te vinden. Dat is op zich al een moeilijke stap. Vele Nederlanders hebben onlangs, ten behoeve van HDTV, al een nieuw televisietoestel aangeschaft. De gemiddelde duur van gebruik van dit soort hardware ligt op dit moment rond de 6 jaar. Samsung, Sony, Panasonic en LG zijn onlangs begonnen met het uitleveren van de eerste 3D-televisies. Samsung heeft op dit moment in Nederland 1000 3D-televisies uitgeleverd. Het elektronicaconcern verwacht dat dit aantal voor de Nederlandse markt verder wordt vergroot en dat daardoor voldoende 3D-televisies beschikbaar zijn. “We verwachten geen wachtlijst voor de aanschaf van een 3D-televisie” aldus een woordvoerder van Samsung. Het instapmodel 3D-televisie van Samsung is een 40 inch exemplaar dat een verkoopprijs van rond de 1800 euro heeft. Daarbij moet dan ook nog eens 80 tot 120 euro per stuk voor de speciale 3D-shutterbril bijgeteld worden. Dit televisietoestel is ook voor gewone analoge en digitale televisie te gebruiken, alsmede ook voor SD en HD. Samsung levert op dit moment als enige een 3D-televisie die 2D-content kan conventeren naar 3D. Verder heeft het ook de beschikking over internet- en netwerktoepassingen. De nieuwe 3D-televisies van Samsung zijn echter op dit moment nog niet CI+ goedgekeurd door Ziggo. Dit lijkt slechts een kwestie van tijd. “Als men op dit moment een CI+ module in de nieuwe 3D-televisies van Samsung plaats werkt deze gewoon op het Ziggo netwerk. Op dit moment zitten deze televisietoestellen echter nog in het certificeringstraject. Daar verwachten wij geen problemen mee. Wellicht dat alleen de firmware geüpdate moet worden” laat Marcel Nijhoff CCO van Ziggo weten.

    Ziggo en Samsung toonden op de vandaag gegeven persconferentie een 3D-demo rechtstreeks vanaf de Video on Demand omgeving van het Ziggo-netwerk. Ziggo denkt op dit moment na over een 3D-demokanaal dat voor alle abonnees van Ziggo beschikbaar moet komen. De verwachting is dat het eerste daadwerkelijk 3D-content bij Ziggo ook On Demand beschikbaar gaat komen. De verwachting is dat dit hoofdzakelijk uit films, sport en erotiek gaat bestaan. Ziggo wil het WK voetbal 2010 ook in 3D gaan aanbieden. Echter is men daar op dit moment nog in gesprek over met de rechtenhebbende, voor het WK voetbal is dat de NOS, over 3D-uitzendingen. Daarbij wordt ook gekeken naar 3D-uitzendingen in openbare ruimten, zoals feesttenten en horecagelegenheden. Ook wat betreft ander 3D-content is men nog met rechtenhebbenden in gesprek en is er met nog geen enkele partij overeenstemming. Wanneer 3D-TV dan ook daadwerkelijk voor de Ziggo abonnee in het eigen huis beschikbaar gaat komen is onduidelijk. Maar Ziggo benadrukt dat het eigen netwerk en de Ziggo Interactieve HD-decoder klaar is voor 3D-TV.

    UPC gaat de komende week de media een voorproefje van 3D-TV geven tijdens een persevent waarbij men in 3D live naar golf kan kijken. Ziggo zegt dat er nauwe contacten met UPC op 3D-gebied zijn en dat het voor de hand ligt dat men "samen gaat optrekken" bij deze materie.


    ZiggoSamsung3D3D TV3D-TVWK voetbal3D brilNOSUPC

    Reacties